El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat que "cal posar fi als retrets" entre els partits independentistes i que s'ha de "construir de nou el consens estratègic". Junqueras ha recordat en una entrevista a El món a RAC1 des de la presó de Lledoners, que els "aparells repressors" de l'Estat espanyol han volgut "escapçar la plana major dels líders independentistes" i "trencar confiances", i ha argumentat que no es pot deixar que "se'n surtin".

Tot i admetre que la unitat del sobiranisme viu una situació "complexa", el líder d'ERC ha recordat que cal treballar una resposta a la sentència que sigui "tan àmplia i massiva com sigui possible", que agrupi totes les sensibilitats i que "abraci tots els demòcrates".

Poques hores abans de començar la Diada, Junqueras està convençut que la gent tornarà a omplir els carrers perquè "mai ha fallat i ara segur que tampoc", i ha demanat que l'actitud ha de ser "festiva, reivindicativa, cívica i amb ganes d’explicar al món que volem una República". No obstant, ha reclamat que l'actitud sigui "respectuosa amb qui pensa diferent".

"Sempre hem estat campions del diàleg"

En aquest punt ha subratllat que l'estat espanyol negociarà quan "siguem tants que la societat, l'Estat i la comunitat internacional constatin que l'únic camí possible sigui el de la democràcia", i que els ciutadans de Catalunya han de decidir el seu futur "per ells mateixos". Per això ha reivindicat que ERC seguirà insistint en el diàleg. "Sempre hem estat campions del diàleg", ha manifestat.

Junqueras ha explicat una vegada més que l'única "obediència d'ERC" és cap al respecte a la voluntat de la ciutadania i ha avisat que quan hi hagi "el proper embat haurà de ser per guanyar". "Durant el 155 vam veure com aquest país perdia el control de les seves institucions i crec que això no pot tornar a passar", ha analitzat.

"Estem convençuts que la sentència dirà que som innocents"

D'altra banda, el líder d'ERC ha tornat a parlar d'eleccions i ha reiterat que "donar la paraula als ciutadans sempre enforteix les institucions" i que les urnes i la democràcia no les debiliten mai. S'ha mostrat confiat que la sentència de l'1-O "dirà que som innocents" i ha evitat posicionar-se sobre qui el podria rellevar com a candidat d'ERC en cas que sigui inhabilitat. 

Finalment, s'ha referit a la situació política de l'estat i ha acusat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "d'irresponsable" per voler "treure uns quants vots més". "L’arrogància i la prepotència no són mai bones conselleres. Tot plegat li pot passar factura a ell i al conjunt de la societat", ha apuntat.

"ERC mai facilitarà un acord de dretes a l’Estat i sempre estarà oberta al diàleg. Crec que tots hauríem de ser conscients del que suposaria una pèrdua absoluta de llibertats, si l’extrema dreta i la dreta cada vegada més extrema s’apoderen de l’Estat espanyol", ha assenyalat. Junqueras ha explicat que fins ara no ha mantingut cap contacte amb el líder socialista.