Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Demòcrates de Catalunya (DC) han convocat aquest dissabte un acte conjunt per commemorar els 86 anys de la proclamació de la Primera República sota l'eslògan: "De República a República". L'acte s'ha dut a terme al Centre Cívic Urgell, i ha estat moderat per Clàudia Pujol, la directora de la revista Sàpiens.

Antoni Castellà, de Demòcrates, i Oriol Junqueras, d'ERC, han volgut, en aquest acte, plantejar els reptes de la futura República catalana. El president d'ERC, en el seu parlament, ha volgut contraposar els valors que han de regir el nou Estat amb els de la Monarquia espanyola, un règim que "menysprea la diversitat, la diferència, la importància de l'ensenyament i de les polítiques socials en el seu conjunt, i la importància del creixement econòmic per poder finançar-les". Junqueras ha insistit en la necessitat de crear una hisenda catalana i que es perseveri en la lluita contra el frau, per tal de fer una societat "neta, lliure i transparent" que estigui al servei tant dels catalans d'origen com "d'aquells que han decidit ser catalans". Junqueras ha aprofitat l'ocasió per fer declaració pública d'europeisme: "Defensem unes institucions europees comunes més fortes i unes polítiques més cohesionades”.

Castellà ha insistit que Demòcrates té molt bona relació amb ERC, perquè ambdues formacions són "hereves del 1931". Ha afirmat que totes dues han establert una aliança "amb la gent que insubornablement no s’aturarà fins a aconseguir la independència" i ha afirmat que, si guanya el sí al referèndum, es passarà a la "desobediència política i civil al marc espanyol, perquè exercirem l’obediència al marc català". I s'ha dirigit a Podem per deixar-los clar que ja no hi ha temps per salvar Espanya, "ara toca salvar-nos a nosaltres".

El portaveu de Demòcrates s'ha mostrat convençut que el referèndum se celebrarà, perquè “l’únic que pot fer l’Estat és tolerar-lo, ja que aturar-lo per la força en ple segle XXI posaria en risc la seva pertinença a la UE”.