El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha justificat en una carta a la militància d'Esquerra (ERC) des de la presó de Lledoners l'abstenció dels diputats republicans al Congrés en la fallida investidura de Pedro Sánchez: "(...) em sento molt orgullós de la maduresa i responsabilitat que hem exhibit republicans catalans i bascos. No era fàcil, ens empenyien a votar amb la dreta extrema. I no hem caigut en el parany", afirma.

En la missiva, sota el títol Mà estesa i mirada llarga, el líder republicà recorda que ERC es va presentar a les eleccions espanyoles amb el compromís d'evitar un govern de l'extrema dreta. ERC i Bildu es van abstenir a la investidura de Sánchez per facilitar un acord amb del PSOE amb Podemos que no es va produir. En canvi, JxCat va votar en contra del candidat del PSOE. 

Això no obstant, Junqueras es mostra molt dur amb el PSOE, de qui afirma que "no evidencia, ni remotament, la valentia imprescindible per iniciar un diàleg de debò, entre iguals". I assegura que, en realitat, els gestos i decisions dels socialistes evidencien que ERC és el seu "adversari a batre". Ho exemplifica amb els acords en què ha participat el PSC per barrar el pas as republicans a l'alcaldia de Barcelona o la presidència de la Diputació, amb un acord amb JxCat que considera "encara més sorprenent" que l'altre, amb els comuns.

Junqueras sosté que només hi ha dos escenaris possibles a la política espanyola: "o un govern del PSOE i Podemos o un govern del PSOE en solitari amb l'abstenció del PP o Ciudadanos". I adverteix que ERC no afavorirà "un Govern beneït per un IBEX que ha deixat ben clar, per activa i per passiva, que el seu escenari és un pacte del PSOE amb la dreta".

Diàleg clar i sincer

A la vegada, adverteix Sánchez que ERC tampoc "regalarà excuses per impedir un diàleg clar i sincer". Junqueras afirma que el PSOE no vol una investidura de Sánchez amb els vots de Podemos o l'abstenció d'ERC i Bildu, i, per això, "implora" l'abstenció de PP i Cs. Però adverteix que no cauran en les "provocacions" dels socialistes per responsabilitzar-los de noves eleccions o d'una majoria de la dreta. 

"El PSOE ens vol arraconar a Catalunya i ens voldria a l’ala dreta al Congrés espanyol, votant amb la dreta extrema, apartant-nos del taulell de joc. Ningunejar-nos. Ens volen enfadats, irritats, aïllats, i per això ens provoquen un dia i un altre", assegura. Junqueras conclou que  "Ni la repressió, ni la involució de drets i llibertats, ni la presó (per llarga que sigui) faran que ens facin perdre el nord".