La llei d'amnistia obria un possible debat en el si d'Esquerra Republicana sobre el candidat a les pròximes eleccions al Parlament que el partit ha volgut tancar abans que s'arribi a produir. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar ElNacional.cat, el consell nacional d'Esquerra es reunirà aquest cap de setmana per avalar Pere Aragonès, president del Govern i coordinador general del partit, com a candidat a unes eleccions que si ell no decideix avançar i esgota la legislatura en minoria seran a principis del 2025. En una entrevista publicada aquest cap de setmana a La Vanguardia i preguntat per aquesta qüestió en concret, Aragonès assegurava que té "tota l'energia i tota la força per seguir" i repetir com candidat d'Esquerra Republicana en unes eleccions al Parlament. El 14 de febrer del 2021 ell va ser el cap de llista de la formació i ERC va quedar en segona posició, per darrere del PSC de Salvador Illa però per davant de la candidatura de Junts per Catalunya. En l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, el seu Govern aprovava per primer cop en tota la legislatura, aconseguint un 5 dels catalans. 

Amb tot, Aragonès no serà proclamat encara candidat, sinó que durant la reunió del partit la direcció del mateix (amb Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant) donarà suport a la seva candidatura. Serà més endavant quan s'obrirà un procés de primàries al qual es presentarà Pere Aragonès i que estarà obert a tota la militància. El passat mes de desembre, en una entrevista a ElNacional.cat, la portaveu del partit Raquel Sans assegurava que el possible debat intern sobre el candidat en unes eleccions al Parlament no els generava preocupació i que ni tan sols estava obert, perquè avui encara és una incògnita quan serà aplicable la llei d'amnistia que suposarà l'aixecament de la inhabilitació d'Oriol Junqueras. 

Legislatura fins al febrer del 2025

Pere Aragonès ha mostrat sempre la seva voluntat d'acabar la legislatura, tot i governar en minoria després de la soritda de Junts de l'Executiu i només amb el suport dels 33 diputats del seu partit al Parlament. Ara, el seu repte és aconseguir aprovar els pressupostos de la Generalitat. L'any passat ho va fer amb el suport del PSC i els comuns, un pacte que enguany sembla encallat per projectes incompatibles entre els de Salvador Illa i Jessica Albiach. Els dos partits, a més, li reclamen que abans de negociar els pressupostos del 2024 el Govern ha de complir amb el pacte del 2023. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!