La decisió del Tribunal General de la Unió Europea de retirar la immunitat als eurodiputats exiliats, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toní Comín, ha provocat centenars de reaccions a les xarxes, moltes d'elles des de l'espectre independentista, entre les quals destaquen la dels líders d'Esquerra Republicana: el seu president Oriol Junqueras, la secretaria general Marta Rovira i el president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès. Tots dos han publicat un missatge a les xarxes per expressar el seu suport a Puigdemont, Ponsatí i Comín, lamentant la decisió del TGUE, que, com ha remarcat l'exvicepresident del Govern, "no defensa els eurodiputats a l'exili davant una decisió política per perseguir l'independentisme"

En el seu missatge publicat a les xarxes, Junqueras fa referència al fet que el tribunal ha confirmat "un suplicatori que ja no té sentit", ja que es basa en el delicte de la sedició, que es va eliminar del Codi Penal després que així ho pactessin el govern espanyol i ERC a finals del 2022. En les últimes setmanes de precampanya per a les generals, els republicans s'han centrat a explicar el que han aconseguit els últims anys a Madrid, i una de les fites que destaquen és aquesta reforma del Codi Penal i l'eliminació del delicte de sedició.

El president del Govern, Pere Aragonès, ha publicat un missatge a les xarxes en nom seu i de la resta de companys del Consell Executiu per expressar el seu suport als exiliats. "Davant la repressió, seguim defensant que organitzar un referèndum no és delicte, sinó un dret democràtic per a tots els pobles". I, tot fent referència al missatge que ha publicat el president Puigdemont minuts després de conèixer la decisió del TGUE, "queda camí per recórrer a Europa". 

També des de l'exili, tot i que no des de Bèlgica sinó Suïssa, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també s'ha pronunciat sobre la decisió del TGUE, expressant el seu suport "als companys de Junts a l'exili". En el seu cas, ha destacat que la sentència "avala la persecució política" i, com Junqueras, destaca que el suplicatori que confirma "es basa en un delicte, la sedició, que ja no existeix". "Seguim treballant contra la repressió i a favor de la llibertat del país des de tots els fronts", ha conclòs Rovira.