El líder empresonat de Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha dirigit un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) sol·licitant que se li expedeixi la credencial com a eurodiputat electe, però l'organisme arbitral li ha recordat que per fer aquest tràmit deu a acatar la Constitució en persona i que no n'hi ha prou amb presentar una acta notarial, com ell ha intentat.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té pendent resoldre si Junqueras gaudeix o no d'immunitat pel mer fet d'haver estat proclamat eurodiputat electe. El vicepresident del Govern català defensa que sí i esgrimeix que ha estat jutjat pel Suprem malgrat ser immune i, per tant, ha d'anul·lar-se la condemna que se li ha imposat.

Junqueras va encapçalar la llista d'Ahora Repúblicas (la coalició d'ERC amb Bildu i BNG) en les eleccions europees del passat 26 de maig, però no va arribar a prendre possessió del seu escó perquè el Tribunal Suprem va denegar el permís per ser traslladat al Congrés a prometre la Constitució davant de la JEC.

El que sí que se li havia permès va ser prendre possessió com a diputat del Congrés després de les eleccions del 28 d'abril, en les quals va ser número u per Barcelona. Això sí, no va arribar a exercir ja que immediatament va ser suspès per estar processat per un delicte de rebel·lió. Amb la dissolució de les Corts, va perdre la seva condició de diputat.

Una vegada coneguda la sentència i mentre el TJUE dirimeix la seva immunitat, Junqueras va demanar a la JEC que li expedeixi la credencial acreditativa de la condició d'eurodiputat electe i va adjuntar per a això una acta pública notarial, estesa al centre penitenciari de Lledoners, on està empresonat.

Però la Junta Electoral li ha respost el mateix que ja li va contestar el mes de juny passat davant d'una petició similar.

Els arguments de la JEC

En primer lloc segons l'escrit de la JEC, li recorda que els candidats electes ha de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central en els cinc dies següents a la seva proclamació.

Si transcorregut l'esmentat termini no ho han fet, la JEC declararà vacants els seus escons (no podrà ser substituït tret de renúncia) i quedaran suspeses "totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec" fins que acatin la Constitució. Una d'aquestes prerrogatives és la immunitat de què gaudeixen els eurodiputats.

En la seva resposta a Junqueras, la JEC recalca que "l'acte d'acatament a la Constitució és de naturalesa constitutiva, de manera que no s'adquireix la condició de membre del Parlament Europeu fins que el mateix no es produeix".

A més, subratlla que l'esmentat acatament s'ha d'efectuar "davant de la Junta Electoral Central", la qual cosa implica que l'electe "ha de comparèixer personalment davant de l'esmentat organisme per a la realització d'un acte que és de naturalesa personalíssima".