"Una vegada més es demostra que els partits polítics que són incapaços de guanyar eleccions a Catalunya utilitzen els seus amics en els òrgans repressius de l'Estat per intentar imposar la seva voluntat individual a la democràcia i al conjunt de la societat. Un exemple més de com s’intenta violentar la democràcia". Amb aquestes paraules ha iniciat el seu discurs el president d'ERC, Oriol Junqueras, a les portes de la Ciutat de la Justícia, on ha anat a donar suport a l'exconseller Raül Romeva i qui fou el secretari general d'Exteriors, Aleix Villatoro, que aquest matí declaren al jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona. Estan sent investigats per suposats delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental per l'acció exterior del Govern en el marc del procés.

A les portes de la ciutat de la justícia, a banda d'altres dirigents d'ERC com Marta Vilalta, han assistit les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Dolors Sabater. D'Òmnium han anat a fer costat a Romeva, Jordi Cuixart i Xavier Antich mentre que de l'ANC ha fet presència la secretària nacional Mònica Batalla. Qui no ha assistit ha estat Junts, que després s'ha disculpat als republicans i els ha traslladat que no han pogut anar per motius d'agenda, segons fonts d'ERC.

 

Junqueras ha lamentat que una vegada més s'utilitzi la repressió per reprimir les persones que "treballen pel benestar de la ciutadania", i ha assegurat que avui es porten davant d'un jutge un conseller i un secretari general que van treballar per portar inversions estrangeres a Catalunya i generar llocs de treball: "Tothom ha de saber que la repressió no impedirà que seguim treballant per la democràcia i pels drets del conjunt de la ciutadania", ha declarat Junqueras, que ha reafirmat que la repressió no els intimida i que les seves presons no els fan por: "Estem disposats a tornar-hi sempre que calgui. Forma part del nostre camí col·lectiu cap a la llibertat". 

Suport a Raül Romeva / Marc Puig

Membres d'ERC que han anat a donar suport a Raül Romeva / Marc Puig

Per la seva banda, l'anticapitalista Dolors Sabater ha traslladat el seu suport antirepressiu a Romeva, però ha aprofitat per carregar contra l'estratègia d'ERC de pactar amb l'Estat o bé facilitar l'aprovació dels seus pressupostos: "Des del nostre espai el que reclamem és no sostenir un marc d'estabilització de l'Estat, perquè en aquest marc no hi caben els nostres drets. Fem una crida a reflexionar sobre com estabilitzant l'estat, no estem avançant". 

El català a les escoles

Ambdós polítics han aprofitat les seves intervencions també per carregar contra la decisió del Tribunal Suprem que imposa el castellà a les aules. Per Junqueras també és un clar exemple que els partits utilitzen els aparells de l'Estat per imposar el seu model lingüístic a la majoria de la societat catalana, pel que ha cridat a partits, entitats i societat civil a treballar per la cohesió social. Per la seva banda, Sabater ha criticat que es vulguin "carregar" la immersió lingüística, un element de consens imprescindible, ha destacat.

 

A la imatge destacada, el president d'ERC Oriol Junqueras / Sergi Alcàzar