L'informàtic australià Julian Assange, refugiat en l'ambaixada de l'Equador a Londres des del 2012, ha deixat la direcció de WikiLeaks, encara que romandrà a l'equip editorial, ha informat el mateix portal en el seu compte oficial de Twitter.

Assange, que el 2006 va fundar la pàgina web de difusió d'informació confidencial de governs i empreses, no pot seguir a la direcció a causa que des de fa sis mesos està "incomunicat", després que el Govern de Quito li restringís les comunicacions.

L'australià, que des de finals de l'any passat és naturalitzat equatorià, ha anomenat com a nou "editor en cap" el seu estret col·laborador el periodista d'investigació islandès Kristinn Hrafnsson, explica a la xarxa social.

"A causa de les extraordinàries circumstàncies en les quals Julian Assange, fundador de WikiLeaks, està retingut incomunicat (tret de visites dels seus advocats) des de fa sis mesos mentre roman arbitràriament detingut en l'ambaixada de l'Equador, Assange ha nomenat Kristinn Hrafnsson editor cap de WikiLeaks", assenyala.

Hrafnsson mostra per la seva part la determinació per mantenir el projecte. "Condemno el tractament de Julian Assange que porta al meu nou càrrec, però accepto la responsabilitat d'assegurar la continuïtat de la important feina basada en els ideals de WikiLeaks", indica.

Assange, de 47 anys, no ha abandonat la petita legació diplomàtica des del 2012 per temor que les autoritats britàniques el deportin als Estats Units, on podria ser jutjat per la difusió des del 2010 de nombrosos documents militars i diplomàtics de caràcter confidencial.