El jutge ha obert judici oral contra Willy Toledo després de rebre l'escrit de la Fiscalia, que demana ara que s'arxivi la causa en la qual està processat per insultar Déu i la Verge en uns comentaris a Facebook. El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Madrid, Juan Javier Pérez, ha decretat obertura de judici oral per a Willy Toledo per un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos i un altre d'obstrucció a la Justícia.

Per aquests delictes, l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, que exerceix d'acusació en la causa i va ser la que va iniciar el procediment, demana 22 mesos de multa per a Toledo.

Canvi de criteri

No obstant això, la Fiscalia es pronuncia a favor d'arxivar la causa contra Willy Toledo, un canvi de criteri que contrasta amb el mantingut al llarg de la causa, ja que fins i tot va demanar al jutge que ampliés la investigació a més missatges de Toledo. En el seu escrit, la fiscal explica que els comentaris pels quals Willy va ser processat "poden ser considerats de dubtós gust, eixut i sens dubte irrespectuós amb els sentiments dels que professen la religió catòlica però no pot mantenir-se que constitueixin un delicte d'escarni".

Sobretot, diu la fiscal, perquè "la intencionalitat dels missatges no pot desvincular-se del context en el qual es van publicar", que tres dones anaven a ser jutjades per un delicte contra els sentiments religiosos per organitzar la processó del Cony Insubmís a Sevilla. Segons la Fiscalia, el contingut del missatge de Willy Toledo respon a l'opinió que tenia sobre l'esmentat procediment.

En cas de no acusar la Fiscalia, Willy Toledo aniria a judici -que celebrarà un jutjat penal de Madrid i que encara no ha estat assenyalat- amb l'acusació que exerceix els Advocats Cristians.

Detingut

A la seva interlocutòria, el jutge imposa Toledo, que va arribar a ser detingut per la Policia després de negar-se a comparèixer en dues ocasions al jutjat, el pagament de 500 euros pels danys i perjudicis causats.

Toledo va ser denunciat per l'esmentada associació arran de diversos comentaris difosos a Facebook el juliol de 2017, en els quals titllava d'"energúmena" una jutgessa de Sevilla que va decidir obrir judici oral a tres dones acusades d'un presumpte delicte contra els sentiments religiosos, per dur a terme una processó amb una gran vagina, que van anomenar "la processó del cony insubmís".

Missatges a Facebook

"Jo em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Mare de Déu. Aquest país és una vergonya insuportable. Em supera el fàstic. Aneu-vos-en a la merda. Visca el cony insubmís", va dir llavors l'actor en el seu perfil de la xarxa social.

El jutge va considerar que els missatges, que Toledo va publicar el 5 de juliol, "contenen frases potencialment ofensives per a la religió catòlica i els seus practicants" i va considerar que hi havia "prou motius" per processar-lo.

Davant de l'obertura de judici oral, l'advocat de Toledo, Endika Zulueta, ha lamentat que a Espanya hi hagi una legislació "que faciliti que una persona pugui estar assegut al banc dels acusats simplement per dir dos renecs". I ha acusat la Fiscalia de viure "en una contradicció" per denunciar Toledo i després demanar el seu arxivament.