L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat la sentència absolutòria dictada el passat mes de febrer per un jutjat penal per a l'actor Willy Toledo, acusat d'un delicte d'ofensa als sentiments religiosos per uns missatges publicats al seu perfil de Facebook insultant Déu i la Verge.

La sentència ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat per l'Associació d'Advocats Cristians, que sol·licitava una pena de dotze mesos de multa, sis mesos de presó en cas d'impagament, considerant que per dictar la sentència absolutòria es va valorar correctament la prova practicada. 

Aquesta decisió pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem en el termini de cinc dies. La sentència fonamentava l'absolució en la consideració que les expressions utilitzades per Toledo no es van publicar amb la intenció d'ofendre els sentiments religiosos, i es fonamentava en la jurisprudència emanada tant pel Tribunal Constitucional com pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

Així doncs, el tribunal ha considerat que les expressions que Toledo va publicar en el seu Facebook no acreditaven per si soles la comissió d'un delicte d'escarni contra els sentiments religiosos, una cosa "confirmada íntegrament" per l'Audiència Provincial.

Toledo ho celebra

Toledo ha celebrat la notícia a través de Twitter i ha ironitzat sobre els qui el volien condemnat: "Feliç de compartir el que considero un triomf de totes les persones i col·lectius pel dret a la lliure expressió, la laïcitat de l'Estat i l'abolició del delicte prehistòric de blasfèmia. I ho sento, Polònia. Que déu t'ajudi la propera vegada, Advocats Cristians". De moment, aquesta organització no s'ha pronunciat.

"Aquesta vegada ha guanyat el respecte al dret fonamental a la llibertat d'expressió. Esperem que aquest enjudiciament sigui l'últim que pateix el nostre país motivat per l'activitat judicial d'associacions que no només mantenen postures religioses medievals, sinó que, en coherència amb això, pretenen enviar a la foguera a qui considerin heretges", ha assenyalat l'advocat de l'actor, Endika Zulueta.

Malgrat que l'anterior sentència reconeixia "la falta d'educació, el mal gust i el llenguatge groller" utilitzat per Willy Toledo, "i que caracteritza les seves publicacions", subratllava al mateix temps que "no acrediten per si soles la comissió per part d'ell mateix d'un delicte d'escarni contra els sentiments religiosos pel qual ha estat acusat". El jutjat també va resoldre llavors que l'actor no va incórrer en un delicte d'obstrucció a la justícia al no presentar-se anteriorment al jutjat, decisió que també ha estat ratificada per l'Audiència Provincial.

L'associació Advocats Cristians va interposar una denúncia contra l'actor per uns missatges publicats al seu perfil de la xarxa social Facebook els anys 2015 i 2017 en què insultava a Déu i la Verge, i demanava 22 mesos de multa per a ell. Per la seva banda, la Fiscalia i la seva defensa demanaven la seva absolució per aquests fets, al situar-los en el marc de la llibertat d'expressió.

Durant el judici, l'actor va defensar que les seves paraules són "blasfèmia" i no constituïen delicte, mentre que l'acusació exercida per l'associació Advocats Cristians va destacar que es tractava d'un atac a la llibertat religiosa. La sentència repassava la legislació vigent a Espanya i a la Unió Europea en aquest aspecte, diferents sentències del Tribunal Constitucional i d'altres jutjats, i reiterava que les dues publicacions a Facebook de Willy Toledo anaven dirigides als seus seguidors i persones que comparteixen les seves idees.