Un periodista del Frankfurter Rundschau i un altre de la ràdio pública alemanya, ARD, ocupaven aquest matí la segona fila del públic de la sala de plens del Suprem. Davant del tribunal que jutja el procés compareixia un exdiputat alemany de l'SPD que va ser a Catalunya l'1-O, Bernhard von Grünberg. Una mirada incòmoda per al tribunal, que ha hagut d'escoltar a través d'un traductor com un polític alemany expressava la seva admiració davant la "tranquil·litat i contenció" de la gent que esperava l'1-O per votar malgrat la percepció d'"amenaça per les possibles actuacions policials".

Von Grünberg, de 73 anys, va ser diputat al Parlament de Nord-Westfàlia fins al 2017 i actualment es troba retirat, però continua amb l'activisme polític. 

La incomoditat sembla que s'ha estès més enllà de la sala. Just la mateixa setmana en què el govern francès ha hagut de sortir en defensa de l'estat espanyol després que 41 senadors gals denunciessin públicament repressió a Catalunya, un diputat alemany i del partit socialista compareixia davant del tribunal que jutja el procés. Tot i els intents de l'advocat Benet Salellas, Von Grünberg no ha concretat que milita a l'SPD. Com a pista, s'ha declarat conegut i amic de polítics, com Willy Brandt, que "van col·laborar en el procés de democratització espanyol". Els estats europeus encaixen malament la intromissió en altres territoris.

Von Grünberg, que ha deixat clar que ni el partit on milita ni ell són independentistes, ha relatat una situació de llargues cues de votants que havien d'esperar hores sotmesos a una situació "d'intimidació" ―o "por", segons la traducció que ha volgut matisar l'advocat Andreu Van den Eynde de la paraula Angst― i que ho feien "sense caure en la violència, que tot i aquesta intimidació és fàcil que pugui sorgir, però no va sorgir".

Marchena ha hagut de dedicar-se a fons per driblar l'estratègia de les acusacions per desprestigiar el testimoni. També ha hagut de frenar Von Grünberg, que ha volgut advocar pel consens com a sortida al conflicte polític a Catalunya o ha valorat dins l'absoluta normalitat que un tribunal constitucional dicti la inconstitucionalitat de lleis. "Ve a valorar fets, no a parlar de normalitat democràtica", ha advertit Marchena.

Desqualificar el testimoni

A preguntes de la fiscal, Consuelo Madrigal, ha desvinculat el responsable del Diplocat, Albert Royo, de la seva presència a Catalunya i ha insistit que va pagar ell mateix les despeses, a més de relatar que eren les organitzacions independentistes les que havien organitzat el referèndum amb unes urnes que van ser portades als centres per ciutadans.

Madrigal ha intentat desqualificar el testimoni pel fet que ja està retirat de l'activitat política, però també pel seu posicionament a Alemanya. "S'ha interessat sobre qüestions similars al seu país com a Baviera?", ha preguntat, la qual cosa ha obligat Marchena a intervenir per aconsellar-li que si pretenia desqualificar el testimoni, ho fes en l'informe final. "Sí, el vull desqualificar", ha admès.

Un intent similar ha abordat l'advocat de l'acusació popular i número dos de Vox, Javier Ortega Smith. "Sap que a Alemanya estan prohibits els partits independentistes?", ha interrogat obligant de nou Marchena a frenar aquest fil argumental i a advertir que l'objectiu no era obrir un debat amb el testimoni sobre el que està permès o no a Alemanya. Ortega ha continuat, però, demanant si l'actuació de la policia hauria estat diferent a Alemanya, i també aquí ha hagut de saltar el president de la sala.

El segon testimoni internacional, Helena Catt de Nova Zelanda, ha quedat ajornat fins a la tarda perquè aquest migdia hi havia reunió de la Junta Electoral Central, de la qual en formen part dos dels membres del tribunal. Això no obstant, els dos membres del tribunal, Luciano Varela i Ana María Ferrer, no han participat en la primera part de la reunió on s'abordaven qüestions que afecten Catalunya.

Quan ha acabat el testimoni els dos periodistes alemanys han sortit darrere l'exdiputat, mentre el públic intentava saludar als presos, als quals, des de dilluns, no se'ls permet acostar-se als assistents. Avui, però, hi havia uns amics de Cuixart vinguts de Sabadell i de Londres, expressament. Han insistit a parlar amb el president d'Òmnium i, comminats a sortir de la sala per la policia, s'han esperat a la porta, mentre intentaven intercanviar salutacions també al passadís.