Olga Tubau, l'advocada de l'ex cap dels Mossos d'Esquadra, el major Trapero, apunta que aquest es troba davant una "paradoxa processal": el sumari del Tribunal Suprem és ple d'acusacions contra ell, i els testimonis han formulat moltes acusacions contra ell, però que en aquest judici no se'l jutja i no es pot defensar. Quan Trapero va comparèixer al Suprem, aquest dijous, Tubau va fer un intent d'intervenir, però el president del tribunal, Manuel Marchena, la va interrompre i li va recordar que només podia dir-li al seu client amb monosíl·labs si contestava o no les preguntes. Una funció que no va haver ni d'exercir perquè Trapero va respondre àmpliament tots els temes plantejats. Fonts properes a la defensa de Trapero han explicat a l'ACN que Tubau volia mostrar la seva disconformitat amb el fet que s'hagi convertit en protagonista d'un judici on no està acusat, i remarcar que accedia a respondre perquè era "l'únic remei processal" que tenia al seu abast per defensar-se. Les mateixes fonts qualifiquen la situació de "paradoxa processal".

Trapero va accedir a la sala de vistes acompanyat de la seva advocada, Olga Tubau, que va estar al costat del major, apuntant i prenent notes, durant la llarga declaració que va fer dijous al Suprem. El major es podria haver negat a contestar per la seva condició d'investigat, o haver seleccionat les preguntes que responia, però va optar per explicar amb detall tot allò que li van plantejar les parts. Fins i tot, i per primera vegada en el judici, el president del tribunal, Manuel Marchena, va usar la prerrogativa que té de preguntar directament a un testimoni per "depurar" els fets si alguna cosa no li ha quedat clara. 

Quan Trapero va entrar a la sala de plens, la seva lletrada –que l'ha assistit des del principi de la investigació, l'octubre de 2017- va intentar dirigir unes paraules al tribunal. Però Marchena no li va deixar, li va recordar que Trapero era "un tercer" que venia a explicar el que havia "percebut" dels fets i que, per tant, el seu paper es limitava a apuntar-li amb un lacònic sí o no quines preguntes havia de respondre i quines no, si creia que perjudicaven el seu dret a defensa. 

Paradoxa processal

Segons fonts properes a Tubau, la seva intenció era anunciar que el major respondria totes les parts i explicar que responia a dues raons. Per una banda, per reiterar el comportament que Trapero ha mostrat durant tot el procediment a l'Audiència Nacional, on ha estat citat en tres ocasions com a investigat i on sempre ha declarat a totes les parts. La fiscalia sol·licita per a ell 11 anys de presó per un delicte de rebel·lió i, previsiblement, el judici es farà passat l'estiu quan ja hi hagi sentència al Tribunal Suprem. Per altra banda, la intenció de Tubau era assenyalar la "paradoxa processal" que suposa que estigui citat com a testimoni i que accedeixi a respondre perquè considera que és "l'únic remei processal" per defensar-se d'unes imputacions que consten en l'escrit de les tres parts acusadores. I és que Trapero s'ha convertit en protagonista d'un judici on no està acusat. 

El fet d'acudir al Suprem com a testimoni, a més, impedeix que la seva advocada el pugui interrogar i evita que pugui exercir el principi de contradicció. Durant interrogatoris previs de responsables de Guàrdia Civil, policia espanyola o, fins i tot, en boca dels més alts càrrecs de l'antic Ministeri de l'Interior (Zoido i Nieto) hi ha hagut acusacions directes cap a Trapero per "inacció" per "passivitat" del cos i per posar-se de costat del Govern per "facilitar les votacions".

La defensa de Trapero

Unes acusacions que Trapero, una a una, va intentar desmuntar en la declaració de dijous. Entre elles, va parlar d'uns correus electrònics adreçats al president del TSJC i al fiscal superior de Catalunya el dia 27 d'octubre, després de la declaració d'independència, on es posava a disposició de la justícia per allò que consideressin pertinent. Uns correus que recollien el que Trapero ja els havia dit dos dies abans, el 25 d'octubre, a través del telèfon. Les mateixes fonts apunten que aquests correus estan aportats a la causa de l'Audiència Nacional des del 10 de novembre de 2017, és a dir, pocs dies després que el tribunal el cités a declarar com a investigat. A més, dijous va revelar que el pla incloïa la detenció de Puigdemont i del Govern si així li ho ordenaven. Una afirmació que també va pronunciar, a preguntes de la seva lletrada, en la darrera declaració que Trapero va fer a l'Audiència Nacional el 23 de febrer de 2018.