El relator i expert independent de l'ONU Alfred de Zayas està seguint el judici al procés de ben a prop i ho demostra amb una sèrie de piulades denunciant "violació de drets europeus per part d'Espanya".

Segons De Zayas, aquesta violació podria justificar la posada en marxa de l'article 7 del Tractat de Lisboa, que pot arribar a excloure un país del Consell de la Unió Europea negant-li el vot.

En la mateixa línia, el relator assegura que la UE està perdent "tota la seva credibilitat" perquè està traint "els seus principis fonamentals de democràcia, estat de dret i drets humans".

L'expert de l'ONU segueix carregant contra l'Estat i la justícia espanyola alertant que estan violant l'article 9 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquest article apunta que "qualsevol individu ha de tenir dret a la llibertat i a la seguretat personals. Ningú no podrà ser sotmès a detenció o presó arbitràries".

De Zayas s'expressa amb molta contundència: "És monstruós que la Comissió Europea toleri l'existència de presos polítics a Espanya".

En aquest conjunt de missatges, De Zayas recorda que els processats sempre han expressat les seves demandes de manera "democràtica i pacífica" i també subratlla que l'autodeterminació "és un dret i no un crim de sedició i molt menys de rebel·lió".

Alfred de Zayas exposa que el dret a organitzar un referèndum està protegit per l'article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, "que Espanya va ratificar", indica.

Finalment, De Zayas ratifica la seva denúncia: "Dotze líders polítics catalans escollits democràticament estan acusats del 'crim' de defensar el dret del poble català a decidir el seu propi futur".