El dret a l'autodeterminació de Catalunya ja comença a ser una de les qüestions permanents a les sessions del Parlament britànic. El diputat escocès Gavin Newlands no ha dubtat a qualificar de "farsa" en seu parlamentària el judici al procés independentista català que es du a terme al Tribunal Suprem espanyol.

"El judici fictici de 12 polítics catalans a Madrid, inclosa l'expresidenta del Parlament català, Carme Forcadell, ha estat una completa farsa, amb proves que han posat de manifest l'absurditat de les acusacions, que no obstant estan sent desestimades pel tribunal espanyol. ¿Podem fer un debat sobre la importància que els tribunals siguin independents i el doble raser d'aquest govern [britànic] per promoure-ho arreu del món mentre alhora ignora la situació que hi ha a Madrid?", ha indicat Newlands.

La líder de la cambra dels comuns, Andrea Leadsom, membre del govern britànic encarregada de les relacions amb el Parlament, ha evitat respondre a la pregunta i aprofundir en el tema. S'ha limitat a repetir l'argumentari oficial. "Vostè sabrà que Espanya i el Regne Unit tenen una relació molt forta i oberta. El Regne Unit té clar la necessitat de treballar dins les normes de la Constitució i de la llei, i demanar que en tot moment es respectin", ha indicat.

El govern britànic manté les formes amb Espanya, però és un fet que el cas català apareix cada cop més sovint a Westminster.