Lluís Llach ha comparegut avui com a testimoni del 20-S citat per Vox. El que va ser diputat de Junts pel Sí ha explicat que va anar al Parlament quan va saber que estaven fent els escorcolls i després van anar a veure què passava a la Conselleria d'Economia.

Llach ha sigut clar, a preguntes de l'advocada de Jordi Cuixart, al final de l'interrogatori: "Vaig ser jo qui va dir que el millor lloc per desconvocar era dalt dels vehicles". Durant una compareixença on en tot moment ha defensat la via pacífica de la mobilització, ha relatat també que l'objectiu sempre va ser no impedir la feina de la comitiva judicial i garantir una sortida segura. 

El seu testimoni ha començat, però, amb les preguntes de Vox. 

"Era diputat del Parlament i em sembla que hi havia de ser. Com a ciutadà, soc independentista, i també creia que hi havia de ser", ha dit Llach, interrompent el seu relat per deixar clar que "com a homosexual independentista" s'oposa que l'interrogui Vox. "Com a ciutadà homosexual, independentista i ciutadà del món estic en desacord que em faci preguntes un partit d'ultradreta", ha dit textualment. Però Manuel Marchena li ha exposat que "les seves afirmacions, que són respectables, traspassen l'objecte pel qual se l'ha citat" i li ha recordat que té l'obligació de respondre a Vox.

"Estàvem allà com a autoritats electes amb una actitud que l'exercici judicial que s'estava efectuant es pogués fer bé", ha explicat Llach fent servir el terme "com a barrera". "Estàvem allà de cara a ella perquè tot fos el més normal possible davant l'anormalitat en què ens trobàvem". 

"Com que soc una persona coneguda, em vaig posar al seu servei per ajudar a endreçar les coses", ha dit Lluís Llach sobre les converses que va tenir amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

"No vaig veure en cap cas cap acte de violència contra els cotxes", ha dit tot admetent que els que estaven a sobre els cotxes "provocaven desperfectes". "Quan em van dir que s'havien trencat els vidres vaig creure que era pel pes, sincerament", ha afegit. 

Sànchez i Cuixart em van demanar col·laboració per convèncer a la gent que féssim el cordó de seguretat

L'exdiputat ha revelat com Sànchez i Cuixart li van demanar que convoqués els diputats per fer un grup a l'hora de sortir la secretària judicial. Llach ha dit que hi havia incertesa del que passava dins però que tot i així va anar a buscar els diputats que ell coneixia i les diputades van dir que sí immediatament i van proposar que la secretària sortís en mig del grup i que ningú se n'adonaria.

"S'havia de donar un missatge explícit que no es volia interrompre de mala manera l'escorcoll i creiem que la manera de demostrar-ho era fer un cordó de cara a la gent", ha detallat Llach a preguntes de Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez. Llach ha explicat que des de sempre es va "demanar que l'acció de desobediència fos cívica, pacífica i civilitzada".