"Joan Tardà i Coma. Soc diputat del Congrés dels Diputats". En català, clar i fort. Així ha començat Joan Tardà el primer testimoni del judici que ha citat l'acusació popular de Vox i la defensa de Jordi Cuixart.

"Jo parlaré en català a les preguntes de Vox", ha dit Tardà. Però Manuel Marchena l'ha tallat per dir-li que no té el dret de respondre en català. L'idioma oficial és el del tribunal on té lloc el judici, i com que Tardà té coneixement de la llengua s'ha d'expressar en castellà.

Tardà ha trigat a començar. Hi ha hagut fins a tres interrupcions. I és que abans de respondre res ja ha etzibat: "Aquest judici està inspirat en la revenja".

Aquest judici està inspirat en la revenja

Només començar la vista Manuel Marchena ja ha advertit les parts que s'ha de preguntar als testimonis sobre els fets: "Evitarem opinions i debats". I això mateix ha advertit a Tardà: "No està autoritzat a fer valoracions polítiques". I li ha explicat que "el seu testimoni només és perquè ens ajudi a aclarir el fets". 

I un cop encarrilat l'interrogatori Joan Tardà ha dit: "Jo vaig preguntar a Rajoy si optava per una via democràtica o per la via de la judicialització".

"Sempre vam voler un procés dialogat perquè som demòcrates", ha explicat Tardà en la mateixa línia que els acusats. "L'1-O va ser la voluntat d'un poble indefens, cívic i democràtic", ha dit, i ha admès que ell compartia taula de debat amb els seus companys d'ERC durant les reunions on es preparava el referèndum. 

L'1-O va ser la voluntat d'un poble indefens, cívic i democràtic

Tardà ha negat que conegués el document Enfocats i ha dit, per si a algú se li escapava: "ERC és un partit republicà. Som un partit accidentalment independentista i profundament antifeixista".

A preguntes de l'advocat titular d'ERC, Andreu van den Eynde, Tardà ha parlat de les manifestacions pacífiques: "La mobilització ciutadana ha estat una font de reivindicació per fer avançar les idees socials dins el marc democràtic i el règim de llibertats que hem conquistat. Entenc que la mobilització ciutadana és un factor de progrés en la mesura que és l'expressió de la llibertat individual".

A la catalana

Tardà ha admès que el 20 de setembre va ser davant el Departament d'Economia i es va adreçar als que ja estaven  concentrats allà. "Sense cap aparell, absolutament espontàniament, em vaig dirigir als ciutadans per reclamar que no caiguessin en cap provocació i que havien d'evitar la violència; tenia por que hi haguessin infiltrats que provoquessin violència".

"Vaig dir que votaríem. Però tot a la catalana. Pacíficament i sense violència", ha afirmat.

Vaig dir que votaríem. Però tot a la catalana. Pacíficament i sense violència"

"Tinc la impressió del que vaig viure: va ser una cosa molt espontània", ha exposat, i ha indicat que no hi va haver cap mena de violència. "Hi havia sensació de normalitat", ha dit Tardà a preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart. "Era un escenari d'indignació perquè vivíem una situació anòmala immerescuda", ha afegit.

Sobre l'1-O Tardà ha dit que va ser "un dels moments més emotius" de la seva vida i que mai es va arribar a imaginar que hi hagués aquella actuació policial.

Estirabot a l'advocada de l'Estat

Joan Tardà ha estat el primer a donar un calbot a l'advocada de l'Estat, que no ha sabut dir bé "Josep Maria Jové". Rosa María Seoane està fent un judici històric, amb intervencions històriques, també, i avui Tardà no se n'ha pogut estar.

Tardà ha comparegut durant 30 minuts, el temps previst pel tribunal.