La setmana s'ha tancat al Tribunal Suprem amb un altre reguitzell de guàrdies civils que van actuar l'1-O. Avui, torn per a Dosrius, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí Sesgueioles, Castellbisbal, Sant Esteve Sesrovires o Vilalba Sasserra. Els agents han relatat que els votants els van clavar puntades de peu a l'esquena, un cop de cap a la cella, esgarrapades, cops de puny... Fins i tot han denunciat intents de robatori de les seves pistoles i intents d'atropellament. I han tornat a carregar contra la "passivitat" dels Mossos davant les suposades agressions. Aquest dijous s'ha reviscut la jornada del referèndum. Però amb la policia espanyola com a únic testimoni. Només una de les parts.

Amb les càrregues de l’1-O en el centre de la sessió d’aquest dijous, els vídeos que el tribunal no ha permès reproduir s’han convertit en protagonistes. S’han tornat a viure enganxades entre el jutge Manuel Marchena i els advocats. “El que no podem fer és que testifiqui vostè”, ha renyat el magistrat a Jordi Pina quan ha insistit a un testimoni en base a allò que veia a una gravació. Aquest veto ha impedit contrastar amb la realitat el relat basc que han dibuixat alguns agents. Per exemple, haurien ajudat a esclarir els fets de Dosrius.

"No recordo que cap company pegués o perseguís ningú"

El relat d'aquest dijous ha agafat un aire innovador. I ha reaparegut el Fairy. Avui els agents han explicat que només es van defensar i que demanaven de bones maneres que els concentrats sortissin de davant de la porta i els deixessin passar: "Els demanàvem per favor que sortissin i els havíem d'apartar. Obríem com podíem un passadís perquè passés la comitiva".

"Vaig demanar siusplau que s'apartessin i em van clavar un cop de puny a la boca", ha relatat un agent que també va intervenir a Dosrius. "La gent ens empentejava", ha prosseguit, i ha matisat que no tothom va anar al metge perquè "no eren lesions de gravetat".

"Volíem retirar la gent fent servir la paraula. No portàvem defensa perquè no ens esperàvem violència", ha insistit.

“Van intentar arrencar-me l’arma”

Un sergent primer de la Guàrdia Civil, que també va intervenir a Dosrius, ha denunciat que fins i tot els votants van intentar arrencar-li la seva pistola, però que no se’n va sortir. “Va agafar-me la pistola amb les dues mans i va intentar arrencar-me-la”, ha denunciat. Ha afegit que a un altre agent que anava amb ell li va passar el mateix.

El mateix agent ha arribat a dir que semblava que els votants concentrats al casal del municipi maresmenc “semblava haver llegit el manual de guerrilla urbana per Internet”. Ha recordat que ha treballat al País Basc en els temps d’ETA i que mai no havia vist aquestes “cares d’odi”.

"La nostra actuació sempre va estar per sota de l’agressivitat que rebíem"

El sergent primer ha denunciat que, a mesura que s’apropaven a l’entrada del casal amb els cotxes, van començar els “insults i amenaces”, i que els votants els intentaven donar puntades de peu, fins i tot des del terra. La seva actuació, ha defensat, “sempre va estar per sota de l’agressivitat que rebíem”. Ha dit que els ciutadans que estaven a primera línia “aixecaven les mans per agredir-nos”. 

A preguntes de les defenses, ha puntualitzat que no va veure ni policies agredint amb porres a la part superior del cos ni donant cops de puny a votants, malgrat que consta en vídeos publicats a les xarxes.

Contusió superficial

Un altre sargent que va intervenir a Dosrius, a l’escola Castell, ha dit que va rebre un cop al dors de la mà esquerra, que li va “trencar” el protector del guant. Va anar al metge per veure si tenia “alguna fisura”. Li van fer una radriografia, però “va resultar que només era una contusió superficial”.

Ha declarat no recordar que l’alcalde del municipi es personés, i encara menys que fos colpejat. De fet, ha dit que no va veure colpejar ciutadans amb la defensa.

Un altre agent present en aquell centre ha explicat que va veure “volar una cadira de fusta i una ampolla d’aigua”, però que no van colpejar cap agent. Aquest efectiu va rebre un cop a l’avantbraç dret, del qual va ser assistir l’endemà. “Vaig tenir molèsties i dolors”, ha assegurat.

Més policies que votants

Un agent de la Guàrdia Civil que va intervenir a Fonollosa, al Bages, ha dit que va rebre una puntada de peu quan sortien de l’Ajuntament. Ha relatat que va anar al metge i que tenia inflamació i hematoma a la cama esquerra. També ha denunciat que, en abandonar el lloc, els votants van intentar agredir els vehicles.

A preguntes de les defenses, el policia ha admès que “possiblement” hi havia més efectius policials que persones concentrades a l’Ajuntament de Fonollosa.

El cap del dispositiu de la Guàrdia Civil que va intervenir a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, també al Bages, ha explicat que els van rebre dos Mossos, que els van barrar el pas i van “començar a empènyer” en direcció contrària. “El suboficial adverteix tres vegades que facin el favor de retirar-se, però ens diuen que no estem autoritzats i ens demanen mostrar l’autorització”, ha relatat.

"Els mossos ens diuen que no estem autoritzats i ens demanen l’autorització"

Per altra banda, ha denunciat que van llançar una cadira a una agent des d’una distància de quatre metres. Li hauria colpejat de cintura cap avall i l’agent va caure a terra, on va romandre “20 o 30 segons”. Segons l’agent, l’actitud continuava sent de “crispació, crits i insults”.

Ha explicat que va “assabentar-se per les notícies” que 14 ciutadans van resultar ferits, però que “no va veure res” que pogués produir aquestes lesions. També ha negat haver vist cops de porra al cap. Aquestes càrregues estan sent investigats al jutjat de Manresa.

L’agent que justament va rebre el cop de cadira ha assenyalat que l’objecte era “metàl·lic i bastant pesat”, que va ser llançada amb força i que quan va caure hi havia els vidres de la porta que van haver de trencar. No recorda haver perdut el coneixement. Ha dit que va tenir dolor cervical com a conseqüència del cop.

En la mateixa línia que el seu company, ha indicat que ell no va utilizar les defenses ni va veure utilitzar-les, i que “no té cap explicació” sobre els ferits. L’advocat de la defensa Benet Salellas ha emplaçat a la reproducció d’un vídeo quan arribi el moment de la fase documental.

Reapareix el Fairy

Un tinent de la Guàrdia Civil, que va intervenir a Sant Esteve Sesrovires, també ha denunciat un capítol amb una patrulla dels Mossos d’Esquadra. Segons ha relatat, els van dir que no havien pogut accedir al centre i que no podien ajudar-los, sense donar-los motius.

“Vam apartar les tanques i al poc temps venen dues persones i ens diuen que no ens reconeixen, que som les forces d’ocupació”, ha explicat el tinent, que ha denunciat patades al casc d’un votant a un policia i un intent d'atropellament en moto. Va ser detingut.

Després ha declarat el seu company que va rebre la puntada de peu. Ha relatat que, en intentar fer que un manifestant s’aixequés, va relliscar, probablement perquè havien llançat “rentavaixelles” al terra. I va rebre el cop al cap. Després de la intervenció van dur-lo a l’Hospital General de Catalunya.

L'advocada Marina Roig li ha preguntat si el terra estava mullat per la pluja, però l'agent ha dit que aquell dia no va ploure, una afirmació que dista de la realitat.

“Cop de crossa”

Un sargent que va participar de l’operatiu a Vilalba Sasserra ha explicat que va patir una “distensió” a l’espatlla mentre estaven fent un cordó de seguretat per accedir a un centre de votació. No obstant això, no va acudir al metge fins al 3 d’octubre, segons ha dit perquè no el van poder atendre el 2 d’octubre perquè li “donaven llargues” en un centre públic. No va estar cap dia de baixa.

Com altres guàrdies civils, ha explicat que els votants van rebre’ls amb una actitud “bastant activa” i hostil. “Rebíem força en contra; cops de puny, puntades de peu i fins i tot algú va colpejar amb una crossa el casc d’un agent, sense causar cap lesió”, ha arribat a relatar.

"Fins i tot algú va colpejar amb una crossa el casc d’un agent, sense causar cap lesió"

L’advocat Andreu Van den Eynde li ha preguntat si va ser ell qui a Dosrius, en una operació anterior, va colpejar amb el puny tancat un ciutadà concentrat. Ho ha negat rotundament, malgrat que la descripció física del lletrat coincidia. També ha desmentit que veiés dos agents agafar una dona gran de 60 anys i tirar-la a terra.

El sergent també ha insistit que, quan van sortir del col·legi, hi havia entre 500 o 600 persones fora. El lletrat Jordi Pina li ha recordat que el municipi té 688 habitants. El policia ha tingut problemes per recordar detalls quan han preguntat les defenses.

Un dels agents de la Guàrdia Civil que va intervenir a Sant Martí Sesgueioles (Anoia) ha denunciat que el primer que van trobar-se va ser un bloqueig al carrer del centre de votació “amb tres o quatre tractors”, fet que els va obligar a aproximar-s’hi a peu. Allà van trobar-hi una “barricada de taules i cadires” i gent cridant “fora, fora”.

"La gent ens parlava en un to amenaçador dient-nos que no passaríem"

“La gent ens parlava amb un to amenaçador dient-nos que no passaríem”, ha dit el policia, en un to de veu nerviós. També ha subratllat que va comptar fins a 15 persones gravant. Com els anteriors, ha denunciat cops de puny, puntades de peu i fins i tot que a algun agent li van prendre la defensa, que després va recuperar de mans del mateix votant.

L’agent s’ha vist obligat a admetre que va pronunciar la frase “ficava la porra com si no hi hagués demà” i referint-se als votants com a "fills de puta", però ha subratllat que va tenir lloc deu minuts després de l’operatiu i que era una conversa privada. Va ser enregistrada per la seva pròpia càmera.