"Forn, respecte a les instruccions de l'1-O, no va demanar mai res a la prefectura policial". Així de clar ha estat Ferran López, mà dreta del major Josep Lluís Trapero i qui va dissenyar el dispositiu de l'1-O.

I, en la mateixa línia que Trapero, ha qüestionat les declaracions de Joaquim Forn sobre si els Mossos d'Esquadra permetrien la votació de l'1-O: "Era un error perquè projectava una posició dels Mossos que no era correcta". 

"Teníem un conseller que reaccionava cap al sentit oposat a on anàvem nosaltres", ha remarcat reforçant la versió del major i tornant a desmuntar el braç armat de la rebel·lió.

Sobre l'operació de l'1-O "es va redactar exactament el pla que va demanar el fiscal que s'havia de presentar a la fiscalia el dia 21 de setembre", ha dit López per deixar clar a Vox que "el pla Àgora no tenia res a veure amb la instrucció del fiscal perquè encara no s'havia ordenat res" quan es posa en marxa.

El dispositiu

El dispositiu de l'1-O tant dels Mossos com de la Guàrdia Civil i el CNP es dissenya en una reunió el 25 de setembre. És la primera trobada conjunta i on s'acorda l'actuació de cada cos policial i els binomis dels Mossos. 

"Va ser una reunió cordial i d'entesa en les primeres decisions. Es van complir totes menys una", ha dit. Després ha desgranat el dispositiu tal com es va decidir: Hi havia dues fases. La primera s'estructurava en tot el territori amb els binomis dels mossos perquè eren els que coneixien més bé l'entorn social i perquè el gruix d'agents disponibles eren de seguretat ciutadana. El binomi permetia donar compliment a l'ordre judicial per impedir que obrissin els col·legis. Es va impedir l'obertura de 239 punts de votació i permetien la presència continuada de policia en tots els centres.

La Guàrdia Civil i la Policia espanyola tenien encomanat actuar a petició dels Mossos allà on calgués.

Sempre vam deixar clar que el cos compliria el mandat judicial

És en aquesta reunió on Ferran López proposa un centre de control únic i coordinat: "Ofereixo que la manera de coordinar-nos sigui un centre de comandament únic. Que vinguin a la sala de coordinació i en directe hauríem seguit el dispositiu, de tal manera que el suport al binomi hauria estat directe, immediat i pròxim. Estava convençut que era la millor solució i ho continuo estant. Després he sabut que cadascun de nosaltres quatre estem en un centre diferent".

"En aquesta reunió em va semblar important manifestar a Pérez de los Cobos el posicionament dels Mossos per aclarir unes declaracions de Forn i Turull en què es deia que no acatàvem el seu comandament", ha explicat recordant que ell mateix i Joan Carles Molinero van fer un comunicat intern en sentit contrari. 

En una altra reunió el dia 28 es decideix que s'articulen 4 cèl·lules de seguiment en cadascuna de les seus de les subdelegacions del Govern.

"Va ser un dispositiu conjunt sota la direcció del coronel Diego Pérez de los Cobos", ha remarcat Ferran López, que per primer cop ha dibuixat un únic dispositiu amb tres cossos de seguretat dirigit per l'estat espanyol: "Mai hi va haver un dispositiu de Mossos, va ser un dispositiu conjunt, pactat i acordat". I ha afegit que "les suspicàcies i les males interpretacions s'haurien pogut evitar" si s'hagués fet una sala única de comandament".

També ha negat rotundament que els Mossos fessin seguiments a la Guàrdia Civil i el CNP.

TSJC vs. Fiscalia

Per primer vegada també, Ferran López ha volgut deixar clar quines ordres havien d'obeir. No ha deixat cap dubte que l'ordre que prevalia per damunt de tot era la del TSJC. "La magistrada fa un canvi radical respecte al fiscal. Fa creu i ratlla" respecte a les instruccions prèvies que havia donat el ministeri públic i que eren molt més taxatives que les de la jutgessa que va demanar preservar la convivència ciutadana.

La petició dels Mossos per aturar el referèndum

Els Mossos d'Esquadra van demanar en dues reunions amb el Govern Puigdemont que se suspengués el referèndum. López ha explicat que la reunió "va ser per mostrar la nostra seriosa preocupació pel clima de tensió que s'estava generant. Era més que segur que l'1-O hi hauria incidents, no sabíem de quina naturalesa ni si hi havia res organitzat".

"A la reunió es fa el retret a Quim Forn i a Jordi Turull de les seves declaracions que enteníem que eren un error i que ens perjudicaven. I els vam recordar que el 7 de setembre van ser advertits pel TC. Per mi va ser un dia trist. No hauria fet falta, però és evident que va ser un advertiment molt present en les actuacions", ha explicat. 

López ha explicat que Pugidemont va ser clar i que en cap moment es va plantejar suspendre el referèndum. De fet va dir que si hi havia violència l'1-O es declararia la independència.

Els Mossos d'Esquadra no van col·laborar mai en la preparació ni organització del referèndum. "La resposta del Govern va ser que féssim el que havíem de fer perquè ells tirarien endavant amb la convocatòria del referèndum", ha dit explicant que "era un compromís que tenien i que el tirarien endavant". 

L'1-O

Els Mossos s'assabenten de la primera actuació de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca i després veuen el degoteig arreu del territori.

Ferran López ha explicat que la primera actuació d'ordre públic l'havien de fer els Mossos si arribava el cas. "No només estava previst, sinó que van actuar", ha matisat López a preguntes de la fiscalia.

López informava amb mails cada dues hores a Pérez de los Cobos i ha concretat que ni els dies 29 i 30 va rebre cap instrucció sobre l'actuació dels Mossos, en un escenari en què ja s'estaven fent activitats als col·legis.