"Recordo el soroll de les porres en el moment que van obrir el cap a una persona". Així han anat relatant els ferits de l'1-O el que va passar durant la votació del referèndum.

El relat contraposa el dels agents de la Guàrdia Civil i el CNP. Han negat que s'aixequessin contra la policia. "Només voliem votar", han dit un rere l'altre davant el tribunal i les acusacions que han intentat estirar una suposada violència i un alçament que avali la rebel·lió.

"Sé que votar no és delicte. I també sé que haurien d'haver-nos protegit i no pegar-nos", ha dit Joan Pau Salvadó quanli ha preguntat  l'acusació de l'Estat. "Per mi era el dia més important de la meva vida. Vaig votar bones persones", ha insistit fent treure de polleguera l'advocada de l'estat, Salvadó.

I és que avui les acusacions han topat amb un mur que no ha cedit als intents de buscar paraules o intencions interpretables en els testimonis. "No vaig veure cap agressió ni cap intent d'agressió a la policia", han repetit diversos testimonis ferits en l'1-O. Algunes d'aquestes declaracions especialment importants com la d'Emili Gaya que ha posat sobre la taula la indefensió de la ciutadania davant les forces de seguretat armades: "Vaig veure gent defensant-se de l'agressió de la Guàrdia Civil. Gent que no s'ho esperava, sense cap tipus de protecció ni arma iq ue estaven sent agredits amb agents que anaven totalment equipats".

"Van trencar el vidre per accedir al centre. Insults? Quan veus els teus drets vulerats... sí. Amenaces? No", ha dit un altre dels testimonis, Julià Fernández, tinent d'alcalde de Sabadell, negant la violència dels votants tot i la insistència de la fiscalia.

Julià Fernàndez judici procés

 

"Vam pensar que organitzar activitats ens permetria votar. No sabíem que la policia vindria a les escoles", ha dit Pilar Calderón, una de les apoderades a l'escola Nostra Llar de Sabadell.

 

La gent seia a terra amb els braços enlaire. No vaig veure cap agressió a la policia

Pilar Calderón judici procés

Em van arrossegar i vaig veure que feien el mateix amb altres persones

Joan Pau Salvadó judici procés

 

Em van donar molts cops a la cama, tants que se'm va adormir

"Sabíem que anar a votar no és un delicte", ha dit el primer dels testimonis que ha declarat avui. Santi Valls ha deixat clar que "els únics que van pegar van ser els policies". "Estàvem exercint la voluntat de votar i vam ser agredits. La gent estava enfadada", ha afegit.

En cap moment els ciutadans van agredir la policia

Valls ferit 1 O judici suprem

La violència policial

Un per un els testimonis han anat relatant les lesions i les càrregues policials: "Em van donar un cop a la galta esquerra i em van arrossegar entre quatre policies". "Arrossegaven la gent com si fossin maletes", ha dit Julià Fernández.

"Hi havia violència explícita. Vaig veure sortir disparat al tio Juanito", ha relatat Albert Salvadó sobre el que va passar a Sant Carles de la Ràpita. "Sant Carles és un poble tranquil. No esperàvem una actuació així perquè no ens van parlar. Van entrar a sac", ha afegit.

Sant Esteve Sesrovires (o de les roures)

Jordi Rubinart testimoni judici procés

Jordi Rubinart que estava en un col·legi a Sant Esteve Sesrovires ha relatat el moment de l'arribada de la policia: "Van arribar i ens van començar a pegar". Rubinart, que ha declarat amb el llibre de Raúl Romeva al costat que ell mateix ha portat sota el braç, ha explicat com els colpejaven directament al cap i com les persones agredides es tapaven amb les mans. 

Van pegar indiscriminadament la gent, de totes les edats

"Impedia al Govern a fer accions. Jo només vaig anar a votar", ha dit el testimoni esquivant la fiscalia quan ha preguntat sobre la prohibició del TC i del TSJC de fer el referèndum: "Votar estava prohibit?".

"Potser algun insult es va escapar, però quan estan pegant a la gent, és raonable que algú cridés algun insult", ha exposat. 

Maria del Carme Rallo exalcaldessa Sant Esteve de Sesrovires

També ha declarat l'alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires: "Havien destrossat diverses coses de l'edifici. Van entrar a la zona de P4 i P5, que estava tancat, i es va disparar l'alarma". Carme Rallo ha relatat com va trucar la policia local per aixecar un atestat per tot el que havia destrossat la Guàrdia Civil.

Jo només vaig veure la policia donant cops

"Sabíem que estava suspès el referèndum però entenia que teníem tot el dret a votar i a expressar-nos" ha dit a preguntes de la fiscalia. També ha negat que rebés cap comunicació del Govern per organitzar el referèndum i que no recorda cap carta de la delegació del govern espanyol en el sentit contrari.

"La major part de la gent questavema llà ens vam quedar sorpresos. No havia vist res semblant des de les manifestacions preconstiucionals", ha dit Emili Gaya sobre l'arribada de les forces de seguretat de l'estat a Sant Esteve Sesrovires.

Van repartir cops de porra a tort i a dret

La meva posició era just a la porta de l'entrada de l'escola i la gent estava amb les mans alçades. El càntic que més es va sentir va ser: som gent de pau", ha explicat a preguntes d'Andreu van den Eynde. Gaya ha qualificat de "desproporcionada" la càrrega policial. 

Emili gaya votant sant esteve de sesrovires

Emili Gaya ha negat que el Govern fes crides per anar a votar, tot i que ha admès que es va explicar que es faria el referèndum. També ha negat que hi hagués cap convocatòria per part de cap entitat. "Jo estava allà perquè vaig decidir ser-hi", ha dit. 

A Dosrius quan va arribar la policia va engolir directament l'alcalde i la gent que hi havia a la porta. Avui l'escena s'ha recreat al Tribunal Suprem. Ferran Soler ho ha explicat d'aquesta manera: "L'alcalde es va apropar als agents amb els braços enlaire, per presentar-se. Els agents no es van aturar, colpejant-lo amb els escuts i seguint el seu pas. Van seguir cap a nosaltres, i ens van pegar amb cops de porra".

 

Soler també ha dit que si la policia hagués demanat a la gent s'apartés, "el més probable és que la gent s'hagués apartat i esl hagués deixat agafar la urna".

Gossos us donarem fins el DNI

"La cadira la va tirar un home que no és del poble i en tot cas no em representa ni a mi ni als que estavem allà", ha conclòs Ferran Soler davant la fiscalia.