Sant Jordi mata l'aranya avui al Tribunal Suprem. Els homes de confiança i exconsellers del Govern de Carles Puigdemont desfilen avui per la sala de vistes. Interrogatoris sense roses i sense llibres, però amb moltes espines.

Pere Aragonès, el vicepresident del govern ha demanat no declarar. I, sorprenentment, Manuel Marchena li ha concedit la petició.

Aragonès no està imputat però sí que va estar investigat pel jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona. Davant el seu aforament el jutge va traslladar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que encara no ha decidit si l'imputa o no.

Davant aquest fet que "pot dibuixar un escenari jurídic" afectant Aragonès si declara avui, Marchena li ha preguntat que si es vol acollir als dret a no declarar, ho pot fer.

I el vicepresident s'hi ha acollit i ha marxat. Una frase i dos minuts de compareixença que ha donat pas als exexconsellers que van plegar el juliol del 2017, just abans del referèndum de l'1-O.

Els càrrecs de confiança

Joan Vidal Ciurana, Gerent d'Òmnium i secretari de Govern de la Generalitat ha encetat el torn dels càrrecs de confiança que aquest Sant Jordi compareixen com a testimonis al judici al procés. I ho ha fet insistint amb la idea que mai es va parlar d'uniteralitat i que "la voluntat era d'un referèndum acordat".

Ha explicat la seva relació amb Josep M. Jové amb qui es va reunir diversos cops: "Jové i jo teníem la responsabilitat que l'acció de Govern fos el màxim de cordial". Vidal Ciurana ha explicat a les preguntes requisitòries de la fiscalia que al juny del 2016 es parlava de com s'adaptava el programa electoral a la realitat postelectoral o els pactes amb la resta de forces polítiques, en cap cas de fer cap referèndum i menys unilateral. "El referèndum entra en escena més tard. Fins que no hi ha la qüestió de confiança no es parla de referèndum", ha dit.

"Mai he tingut cap encàrrec relacionat amb el referèndum", ha insistit davant les preguntes insistents de Consuelo Madrigal, i ha aclarit que "es plantejava públicament que s'estava obert a qualsevol negociació per portar a terme el referèndum".