Declaració incòmoda de Josep Lluís Trapero. Per a ell, perquè està imputat per l'Audiència Nacional i qualsevol cosa que digui li pot anar en contra, i per a Joaquim Forn, que ara com ara està assumint la responsabilitat política del que van fer i no van fer els Mossos d'Esquadra l'1-O.

El moment clau són les reunions del 26 i el 28 de setembre, on la cúpula dels Mossos, amb Trapero al capdavant, va advertir el Govern de Puigdemont que hi havia risc i que havien de suspendre el referèndum. Aquesta reunió, que ja s'havia explicat abans, Trapero la fa servir com la seva carta de defensa en el seu procés per demostrar que ell va mirar de complir les ordres i que la responsabilitat era política. 

També és la pregunta clau en aquest judici on Trapero intervé com a testimoni. I just quan l'ha feta el fiscal Javier Zaragoza, ha saltat l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, per impedir la resposta, que pot anar contra el seu client.

La rèplica ha provocat un moment d'incertesa al mateix tribunal, que ha començat a parlar per decidir què feien i que finalment ha tallat en sec la sessió fins a les 16 hores. Serà un dinar de deliberació per si permeten una pregunta que pot ser clau per al judici i el desenllaç per alguns dels acusats. 

Hi ha dues reunions. La primera és la del 26 de setembre, on assisteix Carles Puigdemont, Joaquim Forn, Josep Lluís Trapero i les seves dues mans dretes, Ferran López i Joan Carles Molinero. A la del 28, a més, s'hi incorporen Oriol Junqueras, Emili Quevedo i Manel Castellví.