La tarda al Suprem ha estat estranya. La compareixença d'una experta internacional, Helena Katt, que ha admès haver treballat -i cobrat- per al Diplocat però que ha negat de manera taxativa que hagués actuat com a observadora electoral l'1-O, ha adquirit certs tocs surrealistes durant l'interrogatori de la fiscalia a través d'una intèrpret, però ha fet saltar espurnes en el torn de les defenses.

L'advocat Benet Salellas ha demanat a l'experta si havien reportat en el seu informe violació de drets humans durant l'1-O, la qual cosa ha provocat el tall immediat del president de la sala, Manuel Marchena. "La valoració o no valoració sobre vulneració de drets humans correspon a la sala. No existeix el peritatge de ciència política, no existeix el peritatge sobre drets humans", ha argumentat per assenyalar la no pertinència de la intervenció.

Salellas ha insistit que els drets humans són una qüestió central, per la qual cosa hi ha tornat canviant el plantejament de la pregunta i centrant-la en l'actitud dels cossos policials. "L'actitud de les forces de seguretat de l'Estat estan sent objecte de prova des que va començar el judici", ha insistit Marchena per desestimar també aquest enfoc, en una negativa que Salellas ha optat per denunciar al vespre a les portes del Suprem.

La sessió ha continuat amb el cap primer de la Guàrdia Civil Z33876W que va actuar a Sabadell en la detenció d'un assessor de Meritxell Borràs a la conselleria de Governació, Joan Ignasi Sánchez. L'agent ha exposat de nou una situació de violència provocada per "una massa que anava creixent" i els barrava la sortida. Ha parlat d'intents d'agredir-lo, de mossos engolits per "la massa", d'una muralla de gent asseguda i de crits de no passaran. "Si li explico com vaig sortir...", ha relatat el Guàrdia Civil al fiscal que l'instava: "expliqui, expliqui, per això és aquí".

També en aquest punt l'advocat Jordi Pina ha provocat la resposta de Marchena per la insistència en deixar clar en l'interrogatori que, de nou, el no passaran en què tant ha insistit el testimoni no figurava en l'atestat que va redactar. No obstant, el qui ha rebut el xàfec de la tarda ha estat el també advocat de Cuixart, Alex Solá. El lletrat ha assenyalat que voldria que constés que just en aquell punt de l'interrogatori hauria volgut que es visionessin els vídeos d'aquell escorcoll a Sabadell. Però Marchena no l'ha permès ni acabar l'argument. Ha saltat damunt l'exposició per recordar la decisió del tribunal de no visionar imatges fins que arribi la fase documental. 

"Tota reiteració és cara a la galeria. Ja es veuran els vídeos", ha retret en una acusació que, per si no havia quedat clara, ha tornat a repetir després de la seva exposició: "Si us plau no reiterem de manera insistent arguments que no estan dirigits al tribunal sinó de cara a la galeria".

Desallotgen o desallotgem!

La tensió ha arribat a un punt que ha contagiat un dels policies encarregats de la vigilància a la sala que en el moment en què s'ha fet el recés i davant l'intent d'algunes persones del públic de saludar els presos, l'accés als quals està vetat des de dilluns, ha increpat els presents amb un "o desallotgen o desallotgem!" mentre pressionava per agilitzar la sortida.

Un quart d'hora més tard s'ha reprès la sessió, tot i el retard provocat per l'absència de les dues representants de l'advocacia de l'Estat que han hagut de ser requerides. Aquest darrer tram s'ha dedicat totalment a la declaració de dos Mossos d'Esquadra. Han estat els primers a comparèixer i el tribunal ha comunicat que tampoc es faria pública la seva imatge, la qual cosa ha provocat protestes des de les defenses i ha estat acceptat sense problema per les acusacions.

Es tracta de dos Mossos presents també a l'operació de Sabadell. El dos han admès que es van produir moments de tensió i de violència, l'agent 2038 ha explicat que era un sector dels concentrats els que mostraven l'actitud agressiva, que no creu que ningú els dirigís i que no van intentar entrar al portal on es feia l'escorcoll; mentre que el subinspector 3719 ha considerat que sí hi havia d'haver algú que els dirigís i ha explicat les lesions que es van produir i per les quals van ser atesos cinc dels agents. A preguntes de Pina ha admès que la seva lesió al dit petit s'havia produït empenyent la gent. 

Finalment s'ha aixecat la sessió, i de nou s'ha barrat el pas del públic als presos. Ni tan sols la petició de Jordi Cuixart de poder saludar un grup de persones que avui han estat tot el dia a la sala per veure'l després de viatjar expressament des de Vic i Londres ha servit perquè se li permetés recórrer el metre escàs que els separava.