Dimarts, 12 de febrer de 2019

Tal com estava previst, ens hem llevat a les 6 del matí. Com que no disposem de despertador, ahir vam idear un sistema per avisar-nos entre nosaltres tot aprofitant que les nostres cel·les són seguides - ocupem de la 9 a la 15-: hem picat la paret per avisar el company del costat que és hora de llevar-se. El sistema ha funcionat.

A les 7 ja hem anat a ingressos, on ens esperava la Guàrdia Civil.

Hem esmorzat un croissant i ens han conduït en 2 furgonetes a l’Audiència Nacional. Fem el trasllat sense manilles. El viatge ha durat 40 minuts, menys temps que quan érem a Estremera.

Un cop a l’Audiència, la custòdia passa de la Guàrdia Civil al Cos Nacional de Policia. Ha estat ben diferent del que hem viscut fins ara. Ens han emmanillat, però no hem estat al calabós. Un responsable de la policia ens ha dit que cada dia seguirem el mateix protocol.

Al cap de poca estona, el Raül, el Josep, l’Oriol i jo som traslladats al Suprem. Tot i que els dos edificis estan a pocs metres, ens hi traslladen en vehicle policial. Aquest cop sí que hi anem emmanillats.

El Raül, el Josep, l’Oriol i jo som traslladats al Suprem. Aquest cop sí que hi anem emmanillats

El trajecte dura poc més de 5 minuts. Un cop al Suprem, la policia ens trasllada a un saló noble amb una gran taula rectangular. El saló és presidit  per un retrat d’Alfons XIII. Aquest serà l’espai on cada matí esperarem l’inici del judici, on dinarem i on ens podrem reunir amb els nostres advocats.

Al cap de poc arriben en Turull, en Sánchez i en Cuixart. Una mica més tard entren a la sala la Carme i la Dolors. Ja hi som tots.

Cap a les 10:10 ens fan pujar a la Sala de Plens del Tribunal Suprem. Hi arribem acompanyats per la policia.

Quan entrem a la sala els membres del jurat, els 7 magistrats, ja són al seu lloc. També hi són els fiscals, l’advocacia de l’Estat, l’acusació particular i els advocats de la defensa. A l’últim banc dels acusats hi ha la Meritxell Borràs, el Santi Vila i el Carles Mundó. Els últims a entrar són els periodistes i els familiars que ocupen l’espai reservat al públic.

Jo sec a la primera fila amb l’Oriol Junqueras i el Raül Romeva. Hem començat la sessió cap a 2/4 d’11. El president del Tribunal ha dit unes breus paraules sobre els temps d’intervenció de la defensa i s’ha iniciat la sessió amb les qüestions prèvies.

Conèixer la sala, veure les cares dels jutges i fiscals ens ajuda a conèixer el terreny de joc

A partir d’ara som a les mans d’aquests set magistrats que hauran de valorar les proves i resoldre sobre la nostra innocència. Hem trigat 15 mesos per arribar aquí.

El president ha aturat la sessió a un quart de dues per fer un breu descans. Al cap de 45 minuts hem fet una aturada per dinar. Abans de sortir hem pogut saludar breument les nostres famílies i el president Torra, la consellera Capella i el conseller Calvet. Hem baixat a la sala on ja tenim la taula parada. Avui toca truita d’espinacs, verdures i macedònia de fruita.

Reprendrem la sessió a les quatre de la tarda.

Tant a la Sala de Sessions com a la sala que ens han habilitat els porticons de les finestres estan tancats. La policia no ens els deixa obrir per seguretat. A la sala ens acompanyen 6 policies. Quan volem anar al lavabo hi anem d’un en un i sempre acompanyats per un agent.

Mentre dinem sentim crits al carrer. Sembla que criden “Sánchez dimissió!”. És molt possible que demà comencin les nostres declaracions. Aprofitem aquesta estona, després de dinar, per descansar i repassar papers.

Conèixer la sala, veure les cares dels jutges i fiscals ens ajuda a conèixer el terreny de joc on haurem de jugar.

El tracte i les formes estan sent correctes.

Joaquim Forn i Chiariello

Tribunal Suprem, Madrid, 12 de febrer de 2019