El president a l’exili Carles Puigdemont està convençut del fracàs de la campanya del ministre Josep Borrell en promoure el relat d’Espanya com “una democràcia plena” i en impedir alhora que l’independentisme s’expliqui, mentre el denigra com una proposta xenòfoba, no raonable o antidemocràtica. Ho ha dit en la primera part d’una entrevista a Salon, un dels digitals progressistes de referència als Estats Units.

“És més aviat patètic que un país tan poderós com Espanya tingui la necessitat de promoure al capdavant de la seva agenda exterior el relat contrari al nostre moviment, que tan pocs recursos té”, diu Puigdemont. “Entenc per què ho fan. Perquè, tot i que tenim pocs recursos, la veritat és al nostre costat. És molt difícil lluitar contra les persones que tenen la veritat del seu costat. Disposen [...] de tots els mecanismes de pressió que té un estat i no han pogut...”, rebla el president.

Puigdemont esmenta diversos casos que jutja “fallades democràtiques” com a “motius objectius per argumentar que Espanya no és una democràcia plena”. També afegeix “una altra prova inversa”, que explica així: “Sorprèn que una democràcia esmerci tant de temps i d’energies explicant al món que és una democràcia exemplar [o en ] commemorar el 40 aniversari de la constitució [...]. Mai he vist que França o Alemanya proclamin al món que són democràcies veritables. Per què? Perquè ho són”.

L’entrevista és llarga i òbviament orientada al públic nord-americà. Entre altres coses, Puigdemont recorda que la independència “no és l'única solució al problema català. És la meva solució i no crec que n’hi hagi altra millor, però això no vol dir que intel·lectualment i política no sigui capaç d'entendre’n d’altres. Fet i fet es tracta d’una decisió que pertoca als catalans”.

Referència al Suprem

També diu la seva sobre l’afer que centra les sessions del judici al procés que se segueix aquests dies al Tribunal Suprem. “Els Mossos tenien aquesta ordre: respectar i obeir les ordres del jutge”.

L’entrevistador insisteix: “I aquesta ordre, quina era?”.

Puigdemont respon: “Bloquejar la celebració del referèndum i garantir la pau cívica. De fet, els Mossos, sense fer ús de la violència, van agafar més urnes que la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Estava clar que l'Estat volia bloquejar el referèndum. Llavors, què podíem fer si estàvem contra la violència? Li puc assegurar que si algú o algun grup favorable al referèndum [...] hagués fet servir la violència, els Mossos tenien el dret i estaven autoritzats a caure’ls a sobre. No ho van fer perquè, senzillament, no va haver-hi cap violència ciutadana”.