El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha defensat aquest dimarts des de Berlín que qui seu al banc dels acusats del Tribunal Suprem no només són els dotze polítics acusats sinó "dos milions de persones". És a dir, tots els votants del referèndum de l'1-O, tant els que van votar a favor com en contra de la independència. "Avui ells també estan acusats", ha denunciat en una roda de premsa des de la delegació del Govern a Alemanya davant una gran quantitat de premsa internacional

Justament el dia en que ha començat el judici al Tribunal Suprem, Puigdemont ha aprofitat el seu viatge a Alemanya per recordar que fa sis mesos el tribunal d'Schleswig-Holstein va denegar la seva extradició a Espanya per rebel·lió, en considerar que no hi havia hagut violència, mentre que a Madrid es jutja el seu Govern per aquest delicte. "Hi ha un doble estàndard", ha denunciat en aquest punt.

Així, el president a l'exili ha defensat que "posar les urnes no és rebel·lió" i ha instat a l'estat espanyol a rectificar. Puigdemont considera que l'estat espanyol podria "haver evitat aquest judici", que veu com un "test" i una "prova d'estrès" pel propi sistema judicial espanyol. En aquest sentit, el líder de JxCat ha denunciat que es tracti d'un "judici polític" i que s'"assegui com a criminals a polítics que han actuat pel que han estat escollits".

"No hi ha proves, no hi ha fets i no hi ha crims", ha denunciat, després d'instar a l'Estat a rectificar i assegurar que encara hi ha "la possibilitat que rectifiqui i que es produeixi l'absolució".

"Vull tornar a casa, però amb garanties"

Puigdemont ha aprofitat l'atenció amb la premsa per instar a "totes els demòcrates del món a reaccionar" i ha aconsellat a la premsa internacional present que segueixin tot el procés judicial i es llegeixin tots els escrits de defensa perquè vegin les "contradiccions". En aquest punt, també ha denunciat que no s'hagi permès el seu testimoni. "Crec que tinc alguna cosa a dir", ha defensat en aquest sentit, després d'e recordar que els consellers del Govern processats "estaven sota les meves ordres".

Preguntat pel seu exili, Puigdemont, al costat de l'advocat Gonzálo Boye, ha tornat a defensar que no és un "fugit" de la justícia perquè Alemanya va denegar l'extradició i l'euroordre ha estat retirada i ha assegurat que està "a disposició de la justícia", però no d'una justícia "imparcial" com denuncia que és el cas d'Espanya. "Vull tornar a casa, amb la meva família, però vull tornar en una democràcia lliure, amb totes les garanties", ha defensat.

"Enorme fracàs de la dreta i la ultradreta"

Pel que fa al trencament de les negociacions entre els governs català i espanyol i a la possibilitat que el president Pedro Sánchez convoqui eleccions si no s'aproven els pressupostos, Puigdemont ha defensat el diàleg i ha criticat que l'executiu socialista hagi "dissolt" el principi d'acord per pressions. Tot i això, li ha demanat que rectifiqui davant l'"enorme fracàs de la dreta i la ultradreta" en la manifestació del passat diumenge. 

Segons el líder de JxCat, s'ha dissipat l'"amenaça" que PP, Cs i Vox puguin formar govern en cas de noves eleccions espanyoles, tot i reconèixer que si es produís, una presidència de Pablo Casado està "lluny de crear facilitats" pel diàleg perquè "es caracteritza per portar una bata de gasolina". "Si per invocar un relator s'ha organitzat una crisi bestial, no em puc imaginar el dia que ens acabem asseient a la taula", ha afirmat Puigdemont, que tot i això no ha dubtat en defensar que la seva aposta continua essent un referèndum pactat.