El catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo ha manifestat al programa Al rojo vivo de La Sexta que perquè hi hagi un delicte de rebel·lió caldria "més que càrregues policials" per frenar-ho, al contrari del que va argumentar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser l'encarregat de l'operatiu policial contra el referèndum de l'1-O. Pérez de los Cobos va indicar a més que "tècnicament" no s'havien produït càrregues policials.

Segons Pérez Royo, la clau per tal que algú pugui parlar de rebel·lió és que clarament s'hagi produït violència en un alçament i amb un grau d'intensitat evident.

Pérez Royo ha indicat en diverses ocasions que s'està interpretant que el suposat alçament violent del Govern va ser que va provocar que el govern espanyol ordenés les càrregues de la policia i la Guàrdia Civil contra ciutadans que volien votar. Però ha recordat que fins i tot el grup socialista va intentar reprovar l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per aquests fets.