Els observadors internacionals del judici al procés han denunciat que el jutge Manuel Marchena mantingui la limitació "de confrontar els testimonis amb el recurs d'imatges videogràfiques o l'exhibició de documentació de la instrucció" durant els interrogatoris. Acusen així el president de la sala d'evitar mostrar aquestes imatges per protegir els agents de policia.

La plataforma International Trial Watch ha avisat en un comunicat que aquesta limitació té efectes especialment preocupants aquestes setmanes en què declaren agents de policia que van intervenir l’1 d’octubre.

Els agents interrogats han negat reiteradament que hi hagués desproporció en l’ús de la força per part de la policia. "No poder confrontar les declaracions testificals amb les imatges gravades dels fets impedeix fer aflorar possibles contradiccions i, per tant, té efectes directes en la valoració de la prova que pugui fer-ne el Tribunal", alerten els observadors.

El text destaca que en les declaracions de testimonis policials s'han repetit insistentment conceptes i descripcions de successos. "Conceptes com ara odi, ambient prerevolucionari, hostilitat, por, tot i que siguin valoracions subjectives que no tenen relació amb els acusats en els fets imputats.

Per aquest motiu i en vista de les proves fins al moment aportades, conclouen, "se segueix constatant una manca de proporcionalitat entre aquestes proves i els càrrecs que persegueix l'acusació". 

Els observadors també es mostren preocupats pel vocabulari utilitzat al judici. "S'estan tractant certs fets que poden ser expressió de l'exercici de drets fonamentals, com el de reunió o manifestació, així com la criminalització d'aspectes ideològics", expliquen.

Segons la seva consideració, "la manera en què el ministeri fiscal pregunta i condueix les respostes dels testimonis, dona a entendre que reunir-se, cridar, cantar 'no passaran' o 'votarem', mirar amb menyspreu cossos policials o mostrar reprovació per les actuacions policials poden "ser mostra d'elements de sedició o de rebel·lió".

En la vuitena setmana del judici han estat presents a la Sala Segona del Tribunal dos observadors d'International Trial Watch. Per una banda, Katrín Oddsdottir, advocada en drets humans que va prendre part en la redacció de la nova Constitució d'Islàndia, i per l'altra, Iñaki Esparza, catedràtic de Dret Processal a la Universitat del País Basc. 

En la novena setmana del judici, que es reprèn demà dimarts a les 10 del matí, presenciaran les declaracions dels testimonis Andrea Menapace, Flaminia Delle Cese, Antonio Angelelli, Arturo Salerni, Guillermo Portilla i Ignacio Benítez.