Un article a l'edició en castellà de The New York Times afirma, contundent, que el judici al procés "és un error"

El firma Diego Fonseca, un periodista, escriptor i editor argentí que és considerat una de les principals figures del periodisme narratiu i la crònica llatinoamericanes. 

"La decisió errònia de l'estat espanyol de dur a judici el lideratge independentista català ha segrestat la política espanyola per a exhibir-la en directe", sentencia la columna. El judici, segons l'autor, ha tingut un efecte bumerang contra el govern de l'Estat, eixamplant la base del sobiranisme. "Els crits de llibertat als presos polítics no han cessat i les mobilitzacions es mantenen vives", destaca.

Els independentistes, continua l'article, han aprofitat el judici al Tribunal Suprem per a la seva defensa, que discuteix tres veritats dirigides a la ciutadania que el segueix per televisió: la veritat política, la històrica i la jurídica. Aquests tres errors que no ha contemplat la justícia espanyola engrandeixen el fet que "Espanya s'exhibeixi com una nació incapaç de manejar els desitjos de les comunitats". 

Veritat política, històrica i jurídica

L'article també repassa la declaració del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en la segona setmana de judici. "Cuixart ha defensat la idea que la independència és una petició de més democràcia en una nació monàrquica que va a destemps amb la història", apunta. Amb això, considera l'article, les intervencions de Cuixart han exposat al ridícul l'Advocacia de l'Estat. Pel periodista, Cuixart és una de les veus de la "veritat política catalana". 

Per altra banda, el rotatiu posa nom i cognom a la lluita per a la veritat històrica: Oriol Junqueras. El líder d'Esquerra Republicana va defensar les actuacions de l'independentista "com un acte de fe democràtica", explica l'article. En aquest sentit, considera que les paraules de Junqueras al Tribunal no eren per als jutges, sinó que "va ser un discurs per edificar el seu lloc en la història".

Per últim, la veritat jurídica. Les acusacions pretenen condemnar els líders independentistes per rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. "Però les proves per demostrar aquests delictes s'enfonsen", apunta l'article. "Poc ha fet l'Estat per demostrar que la Generalitat va desviar fons de les arques públiques per finançar el referèndum i que hi va haver violència", argumenta. 

Vergonya en viu i en directe

L'article és molt més contundent amb els testimonis que han estat interrogats aquesta setmana i la passada. "Les tres màximes autoritats del govern espanyol se'n van anar de la Sala del Suprem sense pagar el compte", diu el diari referint-se a l'expresident Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre de l'interior Juan Ignacio Zoido. El periodista escriu que van actuar com una "colla de rebels sarcàstics" i que la fiscalia ho va fer "com a senyors que necessiten una migdiada".

Amb tot això, segons l'article, l'únic que aconseguirà el judici al procés és "esgotar la confiança de milions de catalans en el sistema judicial espanyol".