La seva sortida del Govern no va ser per “raons polítiques”. Així ho ha assegurat aquest dimarts l’exportaveu Neus Munté, que ha declarat com a testimoni davant de la sala segona del Tribunal Suprem. “Com a govern estàvem treballant en la via de la recerca del diàleg”, ha assegurat. “Compartia i comparteixo aquesta via”, ha insistit. Ho ha circumscrit tot a raons de caràcter personal, tot i que ha admès "respecte" a possibles repercussions penals.

Abans de res, Munté, com ja han fet altres declarants, ha expressat la seva “incomoditat i profunda tristesa perquè una formació d’extrema dreta exerceixi l’acusació popular”.

L’interrogatori de l’exconseller de la Presidència, que va sortir del Govern el juliol del 2017 en una remodelació a Palau, ha començat negant la premissa del fiscal Jaime Moreno: “No vaig ser cessada. Jo vaig sol·licitar al president Puigdemont el meu relleu al Govern. Vaig fer una reflexió personal i vaig prendre aquesta decisió”.

Pel que fa als motius, Munté ha assegurat que es va “veure desbordada” en les seves funcions per la “sobrecàrrega” de feina. “El primer semestre del 2017 va ser especialment dur a nivell familiar”, ha argumentat. Ha recordat que acabava de perdre el seu pare. “El meu estat anímic no era el millor”, ha admès.

També s’ha referit al cessament de Jordi Baiget com a conseller d’Empresa deu dies abans, que li va “afectar” personalment perquè “tenia molt bona relació amb ell”.

Preguntada per la fiscalia sobre si tenia “por” a repercussions legals, ha matisat que tenia “respecte”. Però ha reiterat que l’executiu estava en la via del diàleg i que, malgrat cinc advertències del TC, “en cap moment tenia la sensació d’estar desobeint”.

“El president Puigdemont va dir que fins a l’últim minut de la pròrroga estàvem disposats a parlar de tot”, ha sostingut l’exconsellera de la Presidència.

Referèndum, Mossos i Urkullu

A preguntes de les diverses acusacions, Neus Munté ha negat que en les reunions del Govern on va participar ella es tractés ni el referèndum, ni la unilateralitat, ni l’actuació dels Mossos durant la jornada electoral. Sobre aquest últim punt, ha assenyalat que, a petició dels mitjans de comunicació, sempre responia que “complirien el mandat judicial”.

Munté també ha estat preguntada sobre la presència de la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en reunions del Govern. “Només va assistir a una reunió, i va ser per la qüestió de confiança”, ha aclarit.

Finalment, a pregunta de l’advocat Francesc Homs, l’exportaveu del Govern ha confirmat que va participar en una trobada entre Puigdemont i el lehendakari Íñigo Urkullu. El president del Govern, segons Munté, “li va demanar que mediés per aconseguir un acord polític”.