Plaça Catalunya ha tornat a ser aquest dimarts a la tarda un clam a favor de la llibertat dels presos polítics. Milers de persones, acompanyades d'estelades i elements grocs, s'han aplegat al centre de Barcelona per rebutjar el procés judicial contra els líders del procés que acaba de començar al Tribunal Suprem.

En l'acte s'ha llegit un manifest conjunt de partits i entitats que ha volgut evidenciar que el judici és "polític" i que hi ha el "perill que unes institucions judicials polititzades vulguin dur a terme un càstig exemplar decidit per endavant". Per això, han cridat a la mobilització i a "aturar-ho tot" en la vaga general del 21-F.

El text ha estat llegit per diverses personalitat entre els que hi havia el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de la presidència i portaveu, Elsa Artadi, el tinent alcaldes de l'ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello, la diputada de la CUP Maria Sirvent, així com els líders de les entitat sobiranistes Marcel Mauri (Òmnium) i Elisenda Paluizie (ANC), entre d'altres.

EL NACIONAL manifestació inici judici - Sergi Alcázar

Tots ells han defensat que la democràcia i el referèndum "no pot estar mai fora la llei" i que l'autodeterminació no es pot "jutjar i encara menys condemnar", i han assegurat que en el procés al Suprem es jutja "a tots" els participants de l'1-O "independentment de si vam votar sí o no".

Per tot això, l'acte, que ha acabat amb l'actuació del cantautor Joan Daussà, ha servit per fet una crida a unir "diverses sensibilitats polítiques i ideològiques" per "sortir al carrer de forma unida i sostinguda" davant el judici de l'1-O, que asseguren que "marcarà un abans i un després en la història del país".

Així doncs, s'ha instat al sobiranisme a mobilitzar-se en les properes cites previstes: la de dissabte vinent a Barcelona, la vaga general de dijous 21 de febrer i la manifestació del 16 de març a Madrid. 

EL NACIONAL manifestació inici judici - Sergi Alcàzar

A més de la concentració a Barrcelona, hi ha hagut mobilitzacions a altres grans ciutats de Catalunya i a les capitals de vegueria. També se n'han fet en algunes ciutats europees, com Brussel·les on hi ha participat part del Govern a l'exili.

Les mobilitzacions s'ha celebrat coincidint amb l'inici del judici contra els líders del procés, nou d'ells en presó preventiva des de fa un any. El procés judicial ha donat el tret de sortida aquest dimarts amb les qüestions previes i està previst que s'allargui uns tres mesos. Aquest dijous o dimarts vinent començaran les declaracions dels acusats.