El diari italià Left ha publicat avui un manifest sota el títol “Catalunya, Europa i la democràcia” que denuncia el judici al procés que s’està seguint al Tribunal Suprem i es demana l'alliberament dels presos polítics. L’escrit també reclama una solució política per a Catalunya. Cal, afirma, retornar "a una situació de normalitat democràtica i l'obertura d'un diàleg polític sobre la qüestió, l'únic camí que pot conduir a una resolució amb els valors de la democràcia”.

El manifest està signat per polítics i intel·lectuals dels centre esquerra com ara Maurizio Acerbo, secretari nacional del PRC-Esquerra Europea, Luigi de Magistris, alcalde de Nàpols, Massimo Torelli, coordinador nacional d'Altra Europa, així com professors universitaris, advocats i periodistes. Més de 400 persones han signat el text, molt crític amb l’actuació de la justícia espanyola.

El text denuncia que a l’Europa actual s’estigui jutjant dotze representants polítics i de la societat civil, i rebutja tant les acusacions com les peticions de penes, que considera molt greus. El manifest, que recorda els polítics a l’exili, sosté que “hi ha discussió, a les sales judicials, d'una qüestió eminentment política, que no hauria d’haver sortir mai del camp de la política. Es criminalitza tota una classe política, la responsabilitat de la qual ha estat intentar traslladar les institucions espanyoles a posicions de tancament radical al diàleg”. 

En aquest punt, afirma que no cal oblidar que més de dos milions de persones van expressar-se democràticament i pacíficament l’1-O sobre com volien que fos la relació entre Catalunya i Espanya.