Desobediència civil i no violència. Aquest ha estat el mantra que el president d'Òmnium ha repetit un cop i un altre davant el tribunal que jutja el procés i els seus líders. Luther KingGandhi o la imatge de Rosa Parks provocant una autèntica revolució en els drets civils amb el simple gest d'asseure's al fons d'un autobús, han estat alguns dels referents als quals ha invocat el president de l'entitat al llarg de la declaració d'aquest dimarts al matí.

"Jo sóc un pres polític, no un polític", ha proclamat Cuixart només començar la declaració. Ho ha fet en absència de Vox, atès que els dos lletrats de la formació verda han arribat tard i no han pogut entrar a la sala en començar la sessió, que avui estava convocada a les 9,30, mitja hora abans de l'habitual. L'acusació popular s'ha hagut d'esperar el recés del migdia per poder entrar a la sala i només han seguit des de dins la meitat de l'interrogatori.

Tampoc l'ha pogut seguir la consellera Meritxell Borràs, que ha perdut el tren, i també ha hagut d'entrar després del recés. La diferència és que ella no demana centenars d'anys de presó per als acusats.

Jordi Cuixart ha hagut d'explicar davant del tribunal què és Òmnium i què és una botifarrada, pero també ha aprofitat per recordar que durant els més de 50 anys d'història aquesta entitat només ha rebut tres cops visites policials. El primer, quan va ser clausurada els anys 60 per les declaracions de l'abat Escarré a Le Monde. Els altres dos en el marc del procés arran de les investigacions del jutjat 13 i de la instrucció del jutge Llarena.

A partir d'aquí, cada pregunta del fiscal s'ha convertit en un argument perquè Cuixart defensés els principis de no violència i el dret a manifestació i per situar l'1-O com "l'exercici de desobediència civil més gran que s'ha fet mai a Europa". 

Aquesta insistència ha provocat la irritació del fiscal, Jaime Moreno, però també la impaciència del president de la sala, Manuel Marchena. "L'escolto amb màxim interès però és aconsellable que se centri en el que li pregunta el fiscal", anava reclamat el jutge.

El procés de deconstrucció dels arguments de Moreno ha provocat en diferents ocasions un autèntic cos a cos amb el fiscal, però el moment clau ha estat quan Cuixart s'ha desdit de la seva declaració durant la instrucció. Ha argumentat que va quedar marcada per "l'impacte emocional d'haver estat injustament detingut".

"La meva prioritat ja no és sortir de la presó, la meva prioritat és la solució del conflicte polític amb Espanya", ha proclamat davant la sorpresa del tribunal que ha escoltat com de sobte s'ensorrava peça a peça i sorollosament bona part de l'interrogatori de la fiscalia.

Cuixart, plenament conscient del fil argumental de la seva declaració, no s'ha cansat de denunciar la violència de l'1-O i la gravetat de la situació provocada a Catalunya pel pols amb l'Estat. I ho ha fet amb un llenguatge col·loquial que ha donat peu a crides a l'ordre de Marchena, esgarrifat després d'escoltar dues hòsties i un collons a la seva sala. També hi ha hagut un "cul a terra", però aquest l'ha tret el fiscal d'una piulada.

Entre el públic hi havia el pare del Biel, al qual s'ha referit Cuixart en diferents ocasions. El Biel és un nen de nou anys que es carteja amb el president d'Òmnium i el seu pare, Roger Espanyol, l'home a qui una pilota de goma de la policia va buidar un ull davant el col·legi Ramon Llull.