Jordi Pina, advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha opinat aquest dimecres que el fiscal Javier Zaragoza "va fer de Vox" en el seu informe final de dimarts.

"El que jo pensava que faria Ortega Smith ho va fer ell", ha dit a Catalunya Ràdio, on ha criticat el to i el discurs de Zaragoza. Les altres defenses també s'han expressat en una línia similar, argumentant que la fiscalia "va aixecar el to per intentar justificar una acusació que no s'aguanta".

"D'aquí la duresa i la intervenció de Zaragoza, que va ser propagandística i per generar titulars", ha afegit Marina Roig, lletrada de Jordi Cuixart. Les defenses demanaran la llibertat dels presos un cop el judici acabi perquè justament aquest és l'argument que feia servir el Suprem per denegar-la fins ara.

Les defenses dels encausats al Suprem han constatat que l'argumentació de Zaragoza no va ser tècnica, sinó que va utilitzar "estratègies que incideixen més en el vocabulari, en el màrqueting i en el Twitter que no pas en el fons", ha dit Andreu Van den Eynde, lletrat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. 

Pina ha criticat que el fiscal digués que a Catalunya els defensors de la Constitució ho passen malament. "Que haguem d'aguantar això en seu parlamentària, de Rivera o Ortega Smith, però el fiscal en cap del Suprem digui això per intentar justificar una condemna de 25 anys o de 17 em va semblar absolutament desafortunat", ha conclòs.

Marina Roig, per la seva part, atribueix la contundència de Zaragoza al fet que la "prova practicada en el judici no aguanta la qualificació de rebel·lió", i per això creuen que "la millor defensa és un atac". També ha aprofitat per criticar que la fiscalia pretengui que la unitat d'Espanya "faci decaure tots els drets fonamentals". "Com que vols trencar Espanya qualsevol cosa que facis és delicte", s'ha queixat.

Judith Gené, en representació de Joaquim Forn i de Meritxell Borràs, ha opinat que l'informe de la fiscalia va tenir lògica, perquè va parlar molta estona de les finalitats de les accions que s'estan jutjant. Ara bé, ha opinat que "on van peixos" és en la pota de la violència. També ha considerat que van ser incapaços de concretar o demostrar que els Mossos d'Esquadra van incomplir els mandats judicials.

Les defenses demanaran ara la llibertat dels presos perquè el judici s'acaba. Gené ha apuntat que aquest era l'argument que el Suprem donava per denegar-la fins ara. Asseguren que els veuen bastant bé, malgrat el cansament. Van den Eynde ha apuntat que en un dia com el de dimarts, sovint els acusats "s'enfonsen perquè veuen el precipici, i ells no ho van fer". 

Els advocats també han posat de manifest que ni tan sols les acusacions es posen d'acord sobre els delictes, i qüestionen que el tribunal pogués entrar en el terreny de la conspiració a la rebel·lió, tenint en compte que no s'ha plantejat per cap acusació.