El dirigent històric de l'SPD, Felix von Grünberg, s'ha mostrat escandalitzat que un partit d'extrema dreta actuï d'acusació popular al judici al procés. Grünberg, qui va declarar com a testimoni internacional la setmana passada, ha dit que el paper que juga Vox al Tribunal Suprem "a Alemanya seria impensable". 

Entrevistat al Preguntes Freqüents de TV3, Grünberg també ha considerat que els jutges "han de decidir segons la llei" i no segons "els debats polítics que es van creant". També ha compartit la seva sensació que el judici, paral·lel a la campanya electoral, "serveix més com a agitació política que per trobar la veritat". 

Grünberg va ser observador internacional l'1 d'octubre i recorda la seva declaració al Tribunal Suprem com una jornada "dura". Aleshores, ha explicat, va tenir la certesa que estava "en un procés on la justícia és abusada políticament". A Alemanya, quan Puigdemont va ser posat en llibertat després de la seva detenció per una euroordre, es va constatar la inexistència d'una hipotètica violència que va posar en perill l'Estat, delicte pel qual els líders polítics estan sent jutjats. 

Amb aquest precedent, Grünberg ha considerat evident que les acusacions als presos polítics "no poden ser certes". "Jo vaig ser allà", ha destacat el polític, que també ha desmuntat l'acusació de malversació perquè "el mateix govern Rajoy va dir explícitament que no es gastarien ni un euro en el referèndum", fent referència al ministre Montoro. La incidència de la política en el judici, doncs, està facilitant segons Grünberg que s'utilitzi la justícia com a subterfugi per a fets que no es poden demostrar, aconseguint així un "procés fantasma". 

Focalitzant en el ressò que el conflicte entre Catalunya i Espanya té a Europa, Grünberg qualifica de "catàstrofe" el fet que "al món econòmic s'imposi la idea que a Espanya no hi ha una justícia independent de la política". Si aquesta creença es generalitza, el socialista està convençut que "ningú invertirà més a l'estat espanyol ja que davant qualsevol inversió l'Estat manaria per sobre la llei". 

A Espanya no es recupera la memòria històrica

Per a l'exdiputat socialista alemany és primordial l'estudi i l'anàlisi del passat per a garantir l'evolució política. "És necessari que Alemanya demani perdó per molts dels errors que ha comès, també per la lluita d'Alemanya al costat de Franco", ha reconegut. Grünberg pensa que sense la intervenció alemanya, avui l'estat espanyol encara seria una república, i que el seu país n'arrossega responsabilitat. 

Una retrospectiva que Grünberg creu que hauria de fer també l'estat espanyol. "A Espanya no es recupera la memòria històrica, i encara menys es demana perdó a aquells que ho han patit sota Franco". Per a rompre aquesta tendència el polític considera fonamental "assumir responsabilitats i que Europa ho miri". 

L'observador internacional ha expressat que no entén que Europa hagi estat, fins ara, "tan dubitativa en la seva intervenció" i ho justifica que "no es volen molestar-se els uns als altres involucrant-se amb Catalunya".