A pocs metres del Tribunal Suprem, a pocs minuts de l’inici del judici del procés, l’independentisme s’ha concentrat aquest dimarts al matí a Madrid per donar suport als presos polítics. Encapçalats pel president del Govern Quim Torra i el president del Parlament Roger Torrent, consellers, diputats i dirigents de les entitats sobiranistes han advertit la gravetat del moment. “Malgrat els dies durs que venen, no ens rendirem”, s’ha compromès Torrent.

Al passeig de Recoletos, a banda dels presidents Torra i Torrent, també s’hi han concentrat representants de JxCat, el PDeCAT, ERC, la CUP, l’ANC i Òmnium Cultural. També s’hi ha acostat Jaume Asens, dels comuns i tercer tinent d’alcalde de Barcelona, i Jèssica Albiach, presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament. Junts s’han posat darrere banderes republicanes espanyoles i una pancarta que deia, en castellà, “decidir no és delicte”.

"És un dia dolorós, però també un dia de dignitat democràtica", ha assegurat el president del Parlament a les portes del Tribunal Suprem. "Malgrat el dolor que sentim, avui veurem la dignitat asseguda al banc dels acusats d'homes i dones que l'únic que han fet és posar les urnes i veurem la vergonya d'un estat demofòbic que persegueix uns homes de pau", ha afegit.

En nom de l’ANC i Òmnium Cultural, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri han avisat que utilitzaran el judici per “acusar l’Estat” de les vulneracions de drets. Tots dos dirigents civils han fet una crida a la mobilització als carrers aquest dimarts i durant tot el judici, tant a Catalunya com a Madrid, per a denunciar la situació.

Per la seva part, Jaume Asens ha advertit que “està en joc la democràcia”, que no només és un judici contra l’independentisme. En aquest sentit, el tercer tinent d’alcalde de Barcelona ha expressat “indignació i vergonya” per un judici que és un “acte de venjança i persecució”. I ha reblat: “Quan es vulneren els seus drets també es vulneren els nostres”.