A Enric Millo, l’exdelegat del Govern espanyol a Catalunya i cara visible a Catalunya de l’executiu Rajoy durant la liquidació de l’autogovern català amb l’aplicació de l’article 155, li han plogut tot de crítiques per la seva declaració de dimarts i reiteradament se l’ha titllat de mentider per la versió que ha explicat dels fets que van tenir lloc a partir del 20 de setembre.

A la desesperada, Millo s’ha volgut defensar amb un tuit on comparteix un altre tuit amb un vídeo on es veu, durant uns pocs segons, al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, durant el vespre del 20 de setembre davant la conselleria d’Economia, tot assegurant que ell no diu mai mentides.

El cas és que el tall amb que Millo intenta defensar la seva innocència només dura tres segons i s’hi veu a Cuixart cridant: “Marxaran d’aquí quan nosaltres ho diguem”, sense poder saber que hi havia abans ni després del tall. És a dir, es tracta d’un vídeo-muntatge tallat amb precisió pel davant i pel darrere per donar una imatge distorsionada de la realitat que es va viure.

I clar, com que el tall és tan breu que impedeix contextualitzar-lo, Òmnium Cultural s’ha ocupat de difondre un tall molt més prolongat, on es veu clarament la situació. Amb 45 segons de durada, es veu Cuixart explicant que les entitats havien arribat al compromís de garantir la sortida de la comitiva judicial. “Deixeu que facin el passadís, marxaran d’aquí quan nosaltres ho diguem però els hem garantit que podrien marxar, sisplau, tranquil·lament, sortiu d’aquí i poseu-vos aquí i deixeu que la nostra policia faci la seva feina” va dir realment Cuixart, qui porta ja més d’un any i mig en presó preventiva per aquests fets.

L’explicació ha provocat fins i tot la reacció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha titllat de “vergonya” l’actitud de Millo i li ha reclamat “disculpes públicament”.

Més lluny ha anat l’historiador Josep Lluís Alay, que ha assegurat que Millo acabarà responent dels seus actes “davant d’un tribunal internacional”.

Aquest mateix matí, Millo s'ha refermat en la seva postura: