La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en un contundent discurs des de l'escenari de la manifestació d'aquest dissabte, ha assegurat que el judici al procés "es convertirà en un bumerang contra l'Estat".

"Ells mateixos ens estan ajudant amb les seves declaracions desafortunades quan comparen el Referèndum amb una violació", ha denunciat Paluzie. L'Assemblea considera que del judici "n'hem de fer un eina cap a la independència", i per aconseguir-ho, només serà a través de la "mobilització i la internacionalització". 

Paluzie també ha fet una crida a "no normalitzar la repressió" de l'Estat. Ha titllat el judici de l'1-O de "vergonyós" i ha apuntat que no "hauria d'haver existit si l'Estat fos una democràcia". "L'hem de convertir en una oportunitat", ha insistit. 

Manifestació judici proces gran via Elisenda Paluzie ANC Batet -  Sergi Alcàzar

El judici ha de ser una eina

Paluzie ha considerat que aquest judici ha de ser una eina, i ha expressat que només serà "útil si no només es queda en la defensa". Per a la presidenta la via és clara: "posem els nostres objectius polítics al centre", ha sentenciat. 

Sobre el referèndum, ha recordat que "hem de tenir un orgull enorme" per haver aconseguit fer-ho contra l'Estat. I també ha mostrat orgull per la unitat que es va demostrar l'1 d'octubre, que segueix "essent necessària": "Ho vam fer tots junts: govern, majoria i societat civil", ha conclòs.

Dijous, vaga general

Per tal de normalitzar el judici "a la democràcia", Paluzie ha convocat tothom a participar a la vaga general de dijous 21 de febrer. 

En declaracions als periodistes durant la manifestació, Paluzie ha defensat que estan convertint el judici "en una oportunitat, amb mobilització i internacionalització que reforça la causa de l'autodeterminació" de Catalunya.

També ha destacat que aquesta protesta és una lluita col·lectiva i que representa "la unió entre el Parlament, el Govern i la gent mobilitzada", i ho ha comparat amb l'1-O, que defineix com la gran victòria i la base fundacional de la República Catalana.