“La seva sentència no serà només la meva llibertat, sinó la llibertat en majúscula de moltes generacions”. Aquest ha estat l’advertiment que ha llançat Dolors Bassa aquest dimarts a la sala segona del Tribunal Suprem, durant el torn d’última paraula. “No volia desobeir la demanda del 80% de la població que demanava votar”, ha defensat l’exconsellera de Treball. “Desobediència hauria estat presentar-nos amb un programa i no complir-lo”, ha afegit.

En primer lloc, l’exdirigent independentista ha negat els fets que se li imputen. “Sóc innocent i ho diu amb la veu alta i clara”, ha assegurat, recordant que “cap de les proves aportades han pogut se comprovades” i que les acusacions no estan fonamentades. En segon lloc, ha subratllat que en 22 mesos com a consellera va fer la seva feina “honestament” i “intentant acordar els millors avenços per a tota la ciutadania”. Finalment, ha deixat clar el seu rebuig a la violència, que mai no ha promogut.

“Per tot això aspiro a una sentència absolutòria i demano la llibertat per a esperar la sentència a casa”, ha assenyalat Dolors Bassa. “Mantenint aquestes idees i conviccions més enllà que abans d’entrar a la presó deixés la meva acta de diputada. No he tornat a tenir cap representació, però continua sent la mateixa”, ha afegit.

L’exconsellera de Treball ha fet un balanç dels mesos de judici, on “la majoria de vegades m’he entristit”, però també s’ha “indignat” i “escandalitzat”. A més, ha recordat que, mentre ella ha vingut cada dia des de la presó d’Alcalá Meco, el tribunal i les acusacions “han vingut del carrer”.

Finalment, Bassa ha admès que “no sé si estem en un judici polític o no”, però que “sí que puc afirmar que, davant l’exposició d’arguments de la Fiscalia, subjau un trasfons polític”.