Els equips de defensa dels processats en el judici al procés han detectat certes irregularitats en la gestió del magistrat Manuel Marchena durant les sessions. 

Per aquest motiu, han presentat un escrit formal per denunciar els impediments que Marchena posa als advocats a l’hora de reproduir material audiovisual a la sala

Consideren que la manera com s’està conduint la vista i controlant les intervencions respecte a la pràctica de la prova estan limitant el debat contradictori i perjudiquen, en conseqüència, els seus clients.

En la queixa formal, denuncien que tant sols pugui constar en acta una “protesta” sense possibilitat d’argumentar-la, consideren els advocats, pot acabar conculcant drets fonamentals. Un greuge que, de fet s’arrossega, des de la fase d’instrucció, quan en més d’una ocasió va ser necessari presentar al·legacions per escrit davant la impossibilitat de defensar-les durant la discussió oral.

 

La setmana que ve, durant la compareixença d’alguns agents de la Guàrdia Civil, serà indispensable mostrar documents audiovisuals quan els fets narrats pels testimonis policials es contradiguin amb les imatges. L’objectiu de l’exhibició de vídeos és sempre, recorden les defenses, esclarir els fets i descobrir la veritat.

Els advocats s’emparen en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola -que fixa que tots els ciutadans tenen dret a utilitzar els mitjans de prova que consideri pertinents per a la seva defensa-, així com en els drets dels acusats fixats al Conveni Europeu dels Drets Humans.

No hi ha igualtat de tracte

Els equips de defensa denuncien que no hi ha igualtat de tracte amb les acusacions respecte a les restriccions imposades en els interrogatoris, i recorden que un procediment penal protegeix especialment els drets del processats i, més concretament, el seu dret “sagrat” a la presumpció d’innocència.

En aquest sentit, reclamen que les preguntes que les defenses puguin fer a tots els testimonis siguin acceptades si poden influir en la sentència del tribunal.

Un greuge afegit, per exemple, és que el judici s’ha construït en base a centenars de testimonis que no han declarat abans en el procés, molts dels quals en altres procediments dels quals els processats ni tan sols són part. Davant la possibilitat que pugui aflorar informació que fins ara no ha format part de la causa, les defenses reclamen el dret a poder fer interrogatoris amplis i adaptats al que puguin aportar aquests testimonis.