El Tribunal Suprem tancarà la primera setmana de sessions del judici al procés amb les primeres declaracions dels acusats. Tal com està previst en el guió no escrit que marca el ritme del judici, Oriol Junqueras començarà a declarar aquest dijous. Començarà i acabarà, perquè, segons té previst el seu advocat, l'interrogatori no s'hauria d'allargar més de 3 hores.

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha convocat totes les parts a les 10 del matí. El primer que farà és resoldre les qüestions prèvies que li han plantejat totes les parts. Les defenses van demanar diversos aspectes formals així com testimonis i proves, i els magistrats han de donar una resposta després d'haver escoltat el posicionament, també, de les acusacions.

Està previst que el tribunal resolgui el més urgent i que la resta ho deixi per respondre en sentència. Entre les qüestions, ha de decidir sobre les peticions de testimonis i proves descartats. Hi ha dues peticions especials. La que va fer l'advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, sobre el fet que aquest judici no s'hauria de fer sense garanties i que apuntava a una suspensió. I la que va fer l'advocat de Santi Vila, Pau Molins, comparant la situació de l'exconseller amb la dels membres de la Mesa del Parlament per aconseguir treure'l del Tribunal Suprem i portar-lo fins a un altre judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Les qüestions prèvies es resoldran ràpid. Seran les teloneres del cap de cartell. Aquest dijous, Oriol Junqueras. El president d'ERC i exvicepresident del Govern de la Generalitat s'asseurà a la cadira reservada per als acusats quan han de declarar un pas per davant d'on és el banc dels acusats. 

Judici proces Tribunal Suprem   Saló de plens 21   EFE

Estarà pràcticament de costat del seu advocat Andreu Van den Eynde, que serà el primer a preguntar a Junqueras.

Van den Eynde fa un mes que té preparada la declaració d'Oriol Junqueras. Aquest dimecres a la tarda l'han destinat a descansar i escampar la boira. Junqueras, un cop ha marxat del Tribunal Suprem després de dinar i de veure la família, s'ha reclòs a la cel·la de Soto del Real. Van den Eynde, que ha pogut marxar del Suprem al migdia quan el tribunal s'ha retirat a deliberar, ha dedicat una part de la tarda a sortir a córrer pel parc del Oeste. Un parc  de 100 hectàrees entre la carretera d'A Coruña, la Ciutat Universitària y la zona de Moncloa.

La defensa de Junqueras, ara mateix principal acusat del judici al procés que s'enfronta a una pena de 25 anys de presó pels delictes de rebel·lió, sedició, desobediència i malversació, té a punt entre 60 i 70 preguntes. Però no sap si les farà totes. "Potser en faig la meitat", ha dit a El Nacional. "Depèn de si enllaça les respostes o si queda clar" el que volen explicar.

A qui respondrà Junqueras

"Fa un mes que tenim preparada la declaració per respondre a qui faci falta", diu l'advocat de capçalera d'ERC.

Andreu Van den Eynde no vol dir si Junqueras respondrà a totes les acusacions. Ni tan sols si es deixarà preguntar per la fiscalia. Ho decidirà en el mateix moment. Forma part de la seva estratègia de defensa. Les altres defenses no preguntaran res a Junqueras. Tots els advocats han arribat a l'acord que ningú intervindrà en els interrogatoris dels altres. El que sí que faran és integrar el relat dels altres processats. No es faran mal, vaja.

No preguntarà si es va declarar una DUI ni si es va proclamar la república. "Això tindria més un rèdit polític, no judicial", apunta. Per tant, Andreu Van den Eynde centrarà la declaració d'Oriol Junqueras a donar explicacions a tot l'escrit d'acusació.

Sobre el que pot durar la declaració de Junqueras, el seu advocat calcula que entre dues i tres hores. "No hi ha ningú que pugui declarar tot un dia sencer", diu Van den Eynde. I si acabés preguntant la fiscalia o alguna altra acusació, "el tribunal no crec que deixi jugar al gat i la rata", diu Andreu Van den Eynde.

Si tot va sobre el previst, la declaració de Junqueras podria acabar al migdia. I després de dinar podria començar la de Joaquim Forn.

Andreu van den Eynde Tribunal Suprem - EFE

Les cartes sobre la taula

Ara que les acusacions ja han fet la seva primera intervenció en el judici, les defenses ja saben a què s'han d'enfrontar. Les cartes ja estan sobre la taula. I juguen el joc que han preparat els advocats. En la seva intervenció, la fiscalia ha entrat en el joc de desdibuixar un judici polític, defensar-se contra la vulneració dels drets fonamentals i defensant també la feina del jutjat d'instrucció 13.

Per atacar s'han hagut de defensar. I a parer de l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, "és un tema tan complex que no saben com demostrar el que no hi ha al darrere" del relat que han exposat en la querella i en l'escrit d'acusació.

L'ordre de declaracions

A partir d'aquest dijous comencen les declaracions. Sentirem la veu d'alguns dels acusats després de més d'un any. L’ordre de les declaracions és el mateix que l'escrit d'acusació de la fiscalia, segons han informat els serveis de la sala i confirmat Marchena:

D'aquesta manera, a partir de dijous i durant els propers dies, dimarts, dimecres i dijous declararan: Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell.