Carme Forcadell ha entomat el tram final de la seva declaració repetint i aclarint termes que ja havia respost a preguntes de la fiscalia, que, per cert, no ha fet ni una pregunta sobre la violència i l'alçament que avalaria el delicte de rebel·lió pel qual està acusada.

"No entenc per què jo estic sent jutjada per aquest tribunal quan els tràmits parlamentaris han estat exactament iguals que els que van fer els meus companys de Mesa. Jo estic sent jutjada per aquest tribunal i els meus companys pel TSJC per desobediència", ha dit Carme Forcadell al final de la declaració a preguntes de la seva advocada.

"Mai vaig encoratjar cap acte de violència", ha dit també negant la rebel·lió, el delicte pel qual està acusada i pel qual la fiscalia demana 17 anys de presó.

A preguntes de l'advocada de l'Estat, la presidenta del Parlament ha dit: "L'objectiu era aconseguir la independència de manera democràtica i pacífica".

"No podíem actuar preventivament", ha exposat Forcadell sobre el debat al Parlament. La presidenta del Parlament també li ha hagut d'explicar a l'advocada de l'Estat que hi ha separació de poders, el legislatiu i l'executiu. També li ha hagut d'explicar que tots els consellers assisteixen als plens.

Vam complir estrictament el reglament del Parlament de Catalunya

Forcadell ha deixat fora de joc l'advocada de l'Estat quan ha explicat que la llei del referèndum es va aprovar pel mateix procediment, de lectura única, que el Congrés dels Diputats ha fet servir per a certes reformes, com ara la llei electoral.

També ha explicat com el mateix procediment per alterar l'ordre del dia l'han utilitzat Ciutadans, PP i PSC al mateix Parlament de Catalunya.

"Jo em refio absolutament del personal del Parlament", ha dit Forcadell quan l'advocada de l'Estat ha intentat burxar sobre si l'acte de la signatura del decret del referèndum era il·legal. L'acte no es va impugnar.

A preguntes de la defensa de Jordi Turull, Carme Forcadell ha explicat que durant el ple del 27-O només van intervenir els grups parlamentaris, no ho va fer el Govern. I que totes les tramitacions es van fer via els grups.

El meu vot valia exactament igual que el dels altres

Carme Forcadell ha acabat explicant que el programa de Junts pel Sí no es va portar a la pràctica perquè els pressupostos no es van aprovar i es va haver de fer la qüestió de confiança. Ho ha dit a preguntes de la seva advocada, Olga Arderiu, que ha volgut fer un repàs del que no s'ha tractat en la declaració de Forcadell.

Forcadell ha remarcat que el seu vot no era decisori: "El meu vot valia exactament igual que el dels altres". I que ni la Mesa ni la presidenta té "indicativa parlamentària". L'ordre del dia es decideix a la junta de portaveus, ha explicat, també. I ha concretat que hi ha hagut en altres legislatures altres comissions d'estudi per al dret a decidir i que mai han estat impugnades, així com és habitual ratificar les seves conclusions en un ple.

El 155

Forcadell ha explicat que amb l'aplicació del 155 per part de l'estat espanyol es va desconvocar la Mesa que hi havia prevista i es va convocar la Comissió Permanent. 

"Totes les iniciatives parlamentàries van decaure", ha explicat.

El lapsus

Rosa María Seoane ha repetit preguntes i fins i tot s'ha equivocat de president quan li ha atribuït a Artur Mas la qüestió de confiança de Carles Puigdemont.