Nova advertència del risc de vulneració dels drets humans en el judici al procés. La Comissió Internacional de Juristes ha emès un comunicat on avisa que el judici "posa en perill els drets humans". 

Coincidint amb la primera sessió del judici, els juristes han alertat que la redacció dels delictes de rebel·lió i sedició de les acusacions, possiblement, restringeixen indegudament "els drets de llibertat d'expressió, assemblea i associació".

"La definició massa àmplia del delicte de rebel·lia que s'aplica en aquest cas suposa una interferència innecessària i desproporcionada amb els drets de llibertat d'expressió, associació i assemblea", ha expressat Róisín Pillay, director regional de l'ICJ Europe i Àsia Central.

Comissió Juristes Internacionals carta 1Tal com explica la Comissió, segons el dret internacional dels Drets Humans, quan es fa una mobilització pacífica de protesta ha de quedar justificada estriactament la proporció d'aquesta mobilització. Igualment, quan una protesta política provoca una resposta excessiva per part de la policia, "és només la policia i les autoritats estatals les responsables de la violència", precisa Pillay. 

En aquest sentit, la missiva deixa clar que és fonamental que "el Tribunal Suprem tingui en compte les seves obligacions de respectar la declaració Internacional de Drets Humans". 

"Els delictes vagues i àmpliament definits de la sedició o la rebel·lió violen el principi de legalitat", continua el comunicat, "així com la interferència arbitrària i desproporcionada dels drets humans". 

Precedent internacional

Pillay exposa també que el cas 1-O pot causar un precedent. "En un cas tan delicat i polititzat com el del referèndum de Catalunya, s'estableix un precedent perillós per a la focalització dels moviments d'independència pacífica i la dissidència política, no només a Espanya sinó a nivell internacional", explica.

Comissió Juristes Internacionals carta 2

Els juristes internacionals exposen que segons l'article 472 del Codi Penal espanyol, el delicte de rebel·lió requereix una insurrecció violenta per subvertir l'ordre constitucional. "Però els organitzadors del referèndum no són acusats per utilitzar o defensar la violència", argumenten, "i per tant s'ha al·legat que els líders independentistes son criminals sense ser verídic", conlou la carta. 

La Comissió Internacional de Juristes acaba el comunicat reconrdant que tot i que el Tribunal Suprem ha afirmat que l'ús de la força per part de les autoritats policials espanyoles durant la repressió del referèndum era "legítim i, en tant proporcional", els observadors internacionals "van concloure que aquest ús de la força era excessiu i desproporcionat".