Dimarts, 19 de febrer de 2019

Comencem la segona setmana del judici. Avui en Turull, Rull, Romeva i Bassa han complert un any sencer a la presó.

Estem prou satisfets de com han anat les primeres sessions. Les intervencions dels nostres advocats han assenyalat per on aniran les nostres defenses. Les intervencions de l’Oriol i la meva han deixat ben clar que no renunciem als nostres ideals i que tenim prou arguments per desmuntar el relat de violència o l’acusació d’inacció dels Mossos d’Esquadra.

Per a l’Oriol i per a mi, aquest cap de setmana ha estat d’una relativa desconnexió, de recuperar algunes activitats que els últims dies teníem abandonades. Hem tornat a contestar cartes, a escriure i a llegir.

Per a la resta de companys ha estat un cap de setmana de nervis, de repassar mentalment les possibles preguntes de la fiscalia i respondre-les. El moment d’espera fins a la declaració es fa etern. Tothom té ganes d’acabar; voldríem acabar aquesta fase al llarg d’aquesta setmana.

La nostra feina no s’acaba amb la declaració. Immediatament després vindrà el torn dels testimonis. Haurem de preparar les preguntes, haurem de seguir el fil que ens porti a confirmar les nostres declaracions.

Avui, quan surto de la cel·la, el primer amb qui em trobo és el Raül. Ha dormit bé. Les seves primeres paraules són: “Surto com un miura”. Aquest matí és el seu torn i el del Jordi Turull.

Hem arribat molt d’hora al Suprem, encara no és 1/4 de 9, ens haurem d’esperar una bona estona. A les 10 h pugem puntualment a la sala. Els fiscals que avui ens acompanyen són Jaime Moreno i Consuelo Madrigal. Precisament és el fiscal Moreno qui comença l’interrogatori a Turull. És exhaustiu, ha entrat en temes competència del Jordi, però també se li han vist ganes de recuperar el terreny perdut en el seu relat sobre la violència i el 20 de setembre. Un cop més el jutge Marchena ha cridat a l’ordre tant el fiscal com l’advocada de l’Estat, que sembla que no acaba de trobar el to.

Al Turull se’l veu segur, va desmuntant una a una les acusacions de la fiscalia, la malversació i la violència

Al Turull se’l veu segur, va desmuntant una a una les acusacions de la fiscalia, la malversació i la violència. Explica la determinació del Govern per tirar endavant el referèndum, però també la voluntat d'arribar a un acord amb l’Estat.

Avui entre els convidats hem pogut saludar la consellera Artadi, els consellers Bosch i Calvet, la Míriam Nogueras, la Gemma Geis, i el dirigent del PNB Joseba Egibar.

Suspenem la sessió a les dues tocades, per reprendre-la a les 4 de la tarda, amb les preguntes de la defensa de Turull. Esperem que aquesta tarda també pugui declarar el Raül.

És possible que aquesta setmana s’habiliti el divendres i dissabte per acabar amb tots els interrogatoris dels processats. Ens confirmen que per la a setmana vinent ja s’han citat a declarar alguns testimonis.

Joaquim Forn i Chiariello

Tribunal Suprem, Madrid, 19 de febrer del 2019