Andreu van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, ha acusat aquest dilluns el magistrat Manuel Marchena de "muntar una situació artificial d'ordre que a vegades pot limitar el dret a la defensa". En declaracions a TV3, Van den Eynde s'ha queixat que el jutge no els deixi argumentar per què estan en contra de determinades decisions, i ha avisat que plantejaran incidents per escrit si la situació no millora. 

Al seu parer, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van estar "més fluixes del que és normal" en el seu interrogatori a Joaquim Forn, però ha afegit que no se'ls ha de subestimar, perquè tècnicament són bons. "Van fer algunes errades de detall que no sé què demostren, perquè potser vol dir que no els procupa gaire, cosa que em posa molt nerviós", ha indicat l'advocat, que ha reconegut que "no van tenir els millors dies".  

Ha defensat la decisió de Junqueras de només respondre a les preguntes de la defensa, en la línia del que també farà Romeva. "Ells creuen que com a representants polítics no poden entrar en el joc", ha apuntat. 

"Aquesta tranquil·litat del judici és molt artificial"

Van den Eynde ha subratllat que el to de Marchena "és molt bo", però ha explicat que no està d'acord amb moltes coses que fa. "Aquesta tranquil·litat del judici és molt artificial, perquè nosaltres tenim dret a intervenir més". 

L'advocat ha considerat "inversemblant" que el judici hagi començat sense tenir tota la documentació, i ha constatat que fer declarar de nou els acusats "és una solució més formal que no pas real". "Aquesta és la dinàmica constant: lesionar drets i després formalment arreglar-ho perquè aquest acte de judici quedi maco a les teles estrangeres", ha denunciat. 

En demanar-li sobre l'estratègia de no respondre les preguntes de l'acusació, ha explicat que van prendre la decisió des del principi, i tots ho tenien molt clar. Van den Eynde ha subratllat que el fiscal està acusant els seus clients d'haver fer una "insurecció violenta i armada basada en un relat artificial inventat". Quan van debatre si s'havia d'interaccionar amb la fiscalia, va pesar més el fet que tant Romeva com Junqueres representen molta gent, "i creuen que han d'assumir una determinada responsabilitat de no entrar en aquest joc". 

Sobre el paper de Vox, ha remarcat que quan el president de la sala no els dona la raó, ells no protesten. Segons ell, "sembla un debat una mica artificial, gairebé com si estigués prefabricat, com si fos una teatralització perquè el tribunal pugui prendre una decisió que el situï simbòlicament en un terreny com de garantista". 

Un judici més àgil

Després de la convocatòria electoral, Van den Eynde ha dit que estan a favor de fer el judici àgil, però ha demanat fer una "ponderació entre anar ràpids, el dret a la defensa i la integritat física". Sobre la possibilitat d'habilitar divendres i dissabtes, ha subratllat que espera que el tribunal entengui que els encausats són éssers humans que s'aixequen a les 6 del matí cada dia. 

Al seu parer, és difícil que se suspengui el judici per la campanya electoral, perquè seria molt perjudicial per als acusats, que estan en presó preventiva. Sí que ha indicat que en circumstàncies normals sí que s'hauria de suspendre.