Quan falten poques setmanes per l'inici del judici més important dels últims anys, els advocats comencen a mostrar públicament quina serà la seva estratègia. Amb la presentació dels escrits de defensa comença el compte enrere per preparar el judici i les declaracions dels acusats.

Andreu van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ja ha demanat la impugnació de diverses proves que han servit per "fragmentar l'independentisme perquè no ens puguem defensar", en referència als diversos processos judicials engegats en diferents instàncies judicials. 

En aquest sentit ha demanat que es revoquin totes les proves de la fiscalia que venen del jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, la pericial d'intel·ligència i el DVD amb imatges en què es barregen moments de la manifestació del 20-S davant la Conselleria d'Economia i de la policia espanyola tirant salves davant la seu de la CUP com si fos el mateix lloc i la mateixa seqüència de fets. "Hi ha una edició d'imatges dels fets. No tenen dret a manipular les proves", denuncia Van den Eynde.

Entre les proves que aportarà l'advocat de Junqueras i Romeva, hi ha un informe pericial de dos metges de l'Hospital de Sant Pau que determina que totes les lesions dels policies que van actuar l'1-O són de les falanges dels dits i dels punys, cosa que demostra que es van lesionar en el moment que que pegaven a la gent. També s'ha demanat que s'accepti un informe d'experts en dret penal internacional que avala que el Tribunal Suprem no és competent per decidir sobre el dret a l'autodeterminació, un punt en què Van den Eynde centra la defensa d'aquest judici d'alta dosi de component polític.

La defensa de Junqueras i Romeva es basa en tres gran pilars: acusar l'Estat i denunciar la repressió i la persecució política de la democràcia i del moviment independentista, fer visibles els presos i les presos polítiques i la resta d'acusats i reivindicar-los, i demostrar a la ciutadania la manca de garanties de l'Estat espanyol i de la necessitat de la república.

Andreu van den Eynde té clar que no hi haurà una absolució: "No crec en una absolució completa, perquè així l'escàndol de la presó preventiva seria estratosfèric". I veu un final a Europa: "Acabarem a Estrasburg. Intentarem anar-hi sense gaires anys de condemna, que generarien una crisi".

Que és un judici polític no ho nega ningú, però l'advocat defensa que això no està contraposat amb la part tècnica perquè, de fet, el que ha passat, diu Van den Eynde, és que "el dret s'ha utilitzat amb una finalitat política". I no descarta que hi hagi discurs polític: "Tots els judicis són un míting".

El judici es televisarà i es transmetrà íntegrament per internet des d'El Nacional, cosa que comportarà una atenció mediàtica constant a les portes de la campanya electoral de la municipals i les europees, en què Junqueras encapçala la llista juntament amb la dona de Romeva.

Fora les càmeres

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva defensarà el dret a parlar en català durant el judici, però admet que encara no està decidit en quin idioma declararan els seus clients. Van den Eynde també ha demanat que els acusats estiguin asseguts al seu costat. "És el procediment més modern i avançat", que permet que els advocats puguin anar redirigint l'estratègia de defensa amb els processats i estalvia hores de reunió, que en aquest cas són impossibles de fer cada dia a les presons. 

De fet, algunes parts han demanat que s'habiliti una sala al Suprem per poder reunir-s'hi advocats i presos després de les vistes; les reunions a la presó es deixarien només per als dilluns i divendres, que és quan es preveu que no hi haurà judici.

L'advocat està preocupat per la logística de portar cada dia els processats des de la  presó i que els tinguin als calabossos de l'Audiència Nacional, però també creu que "el Suprem intentarà mantenir un estàndard alt pel que fa al tracte.; se la juga molt". Sobre la presó on els traslladaran, Van den Eynde creu que serà Soto del Real, on van estar tancats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per la proximitat al centre de Madrid, on es farà el judici.

Coordinació amb la resta de defenses

La coordinació amb les defenses dels altres acusats d'ERC és estreta. Pel que fa a la resta, en alguns casos "és buscada i explícita o per casualitat". És el cas de Santi Vila, amb qui "no hi ha coordinació explícita, sinó que es tracta d'una confluència d'interessos".

Amb tot, l'aposta del partit és generar dinàmiques conjuntes "que permetin tenir un relat paraigua col·lectiu, fer mobilitzacions coordinades i plasmar unitat d'acció en clau de país que permeti actuar col·lectivament davant l'embat repressiu", diu Marta Vilalta, portaveu d'Esquerra.

En aquest sentit també s'està mirant de designar un portaveu per al judici que permetria alliberar els advocats quant a l'atenció als mitjans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat