Els advocats dels presos polítics han denunciat aquest dilluns davant la premsa internacional la imparcialitat i falta de competència del Tribunal Suprem en el judici de l'1-O. En una trobada organitzada per Òmnium Cultural a Madrid, on han assistit més de 40 periodistes estrangers, representants dels quatre equips de defensa han argumentat "per què estem davant d'un judici a la democràcia i als drets fonamentals dels ciutadans del conjunt de l'Estat i de la Unió Europea".

A un dia de l'inici del judici oral al Tribunal Suprem, els advocats Olivier Peter, Andreu Van den Eynde, Olga Arderiu i Jordi Pina han sostingut que el judici que comença aquest dimarts "posa en qüestió els drets fonamentals dels processats i, per extensió, del conjunt de la ciutadania". En aquest sentit, han insistit en la "necessitat" de garantir el dret a la defensa dels seus clients.

Per altra banda, les defenses també han posat el focus en la "nul·la justificació" de la presó cautelar, així com en la "inexistència" dels delictes pels quals se'ls acusa: rebel·lió i sedició. Finalment, l'advocat suís de Jordi Cuixart, Olivier Peter, ha qualificat com un "escàndol" la presència de l'extrema dreta a través de l'acusació popular de Vox.