Les defenses surten satisfetes de la primera sessió de declaracions dels acusats al judici del procés. En la sortida del Tribunal Suprem aquest dijous a la tarda, els advocats han valorat positivament les declaracions d’Oriol Junqueras, que ha estat un al·legat polític, i de Quim Forn, que ha rebatut la Fiscalia i l’advocacia de l’Estat en defensa dels Mossos d’Esquadra. Les estratègies han estat diferents, però, segons els seus lletrats, “complementàries”.

L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eyne, ha assegurat que, amb la seva declaració, el president d’ERC ha “desmuntat tècnicament” les acusacions per rebel·lió i malversació, però també que ha evidenciat l’”arrel del problema”: que un problema polític s’ha de resoldre políticament. “És el mateix criteri que vam escollir el primer dia, el 2 de novembre amb la jutgessa Lamela”, ha explicat. I ha afegit després de parlar amb el seu client: “Ell està molt satisfet, sobretot per poder parlar després de molt de temps”.

Van den Eynde ha defensat que Junqueras només hagi contestat les preguntes de la defensa, perquè les acusacions volien fer “un interrogatori artificial, gairebé de míting”. No obstant això, també ha argumentat que la declaració de Forn ha estat “complementària”, i que li ha sortit bé perquè “té un gran nivell de detall sobre el que va passar a Catalunya”.

Per la seva part, el coordinador de les defenses, Francesc Homs, ha fet una “valoració molt positiva”. En aquest sentit, ha sostingut que “hem tingut l’oportunitat de situar arguments incontestables que evidencien que el relat de l’acusació és inventat i descansa sobre prejudicis”. Malgrat tot, ha lamentat que no s’hagin resolt favorablement algunes de les qüestions prèvies.

Homs ha negat cap “escletxa” en les estratègies de defensa dels diferents acusats. “Partint de la base que hi ha uns elements principals que són àmpliament compartits, cada defensa i acusat opta per aquella que considera més propícia”, ha justificat. Ha defensat la “polifonia”, perquè “ens permet arribar més lluny en els arguments”.

Buch, “satisfet” amb Forn

El conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha assistit a la sessió del Tribunal Suprem, s’ha mostrat “satisfet” amb la declaració del seu antecessor, perquè ha “demostrat la seva innocència”. Buch ha subratllat que Quim Forn “ha demostrat i defensat que els Mossos d’Esquadra i els comandaments van actuar d’una manera correcta i adequada als mandats judicials”