Contradiccions i una disjuntiva: qui estava per sobre la Policia Local de Badalona, el càrrec polític o la fiscalia?

El judici contra el regidor de Badalona José Téllez ha durat dues hores i ha posat en relleu no el delicte de desobediència del qual se l'acusa sinó qui tenia les competències per donar ordres a la Policia Local.

Dies abans del referèndum la fiscalia va donar una ordre a totes les policies, també a les locals, perquè retiressin el material de campanya de l'1-O. I a Badalona la Guàrdia Urbana va decidir requisar material a Òmnium Cultural. José Téllez, que en aquell moment era amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va estar mediant entre la policia i Òmnium Badalona, segons han relatat els testimonis, i finalment va decidir retornar els cartells del maleter obert del cotxe de la policia.

Això li va valdre una denúncia i un judici per desobediència que ha posat també en relleu si la Guàrdia Urbana podia requisar el material d'una entitat privada, que no és la Generalitat i que no feia referència explícita al referèndum de l'1-O.

Judici Jose Tellez Ciutat de la Justicia - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

La fiscalia ha mantingut la seva petició de sis mesos de presó i inhabilitació.

Amb la declaració dels testimonis avui el ministeri públic veu provats els fets, que es basen que Téllez va utilitzar el seu càrrec de regidor per recuperar el material requisat després que la policia s'hi negués perquè tenia una ordre de la fiscalia. "Aquests són els fets. L'única raó per la qual està avui assegut al banc dels acusats. La seva conducta, els actes, els quals tampoc han estat negats. No es va conformar amb les explicacions que li van donar els agents de policia i va actuar en contra d'ells desbordant el que diu el Codi Penal sobre l'obediència als agents de l'autoritat", ha dit la fiscal durant la seva intervenció final.

El ministeri públic ha rebutjat les noves proves que ha aprotat la defensa. Es tracta d'un vídeo que no està sencer, sinó que s'han aportat quatre fragments, per la qual cosa la fiscalia li treu valor.

José Téllez ha al·legat que va agafar els cartells de l'1-O que estaven en un vehicle de la Guàrdia Urbana per evitar "mals majors" i "salvar" la imatge del cos, ja que no volia detencions de civils cinc dies abans del referèndum.

Davant la jutge, Téllez ha assegurat que tornaria a actuar de la mateixa manera, ja que va mediar en comprovar que hi havia tensió entre la Guàrdia Urbana i la vintena d'independentistes concentrats que protestaven contra l'actuació policial. Davant la situació, el regidor va decidir agafar els cartells abans que ho fessin els que estaven allà concentrats.

Téllez ha esgrimit davant la jutge que els agents estaven complint una instrucció "irregular" de la fiscalia, que va capacitar la Guàrdia Urbana com a policia judicial per aplicar les seves directrius contra l'1-O, davant la qual cosa va decidir apropiar-se del material per evitar detencions i que el cos fes en un "excés i abús", després que un dels independentistes avisés que agafaria ell els cartells.

La fiscalia ha sostingut que l'actuació de Téllez mereix un "plus de retret" perquè exercia un càrrec públic ―llavors era tercer tinent d'alcalde― des del qual va intentar "doblegar el recte compliment dels seus deures" per part dels agents, per la qual cosa "va fregar la prevaricació", de la qual no l'acusa perquè no va donar instruccions per escrit.

Per contra, la defensa ha demanat l'absolució del regidor de la formació anticapitalista i ha invocat davant la jutge el cas de l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre (PP), a qui un jutjat va acabar arxivant el 2015 la causa que se li va obrir per desobediència greu per l'incident de trànsit que va tenir amb agents de la Policia Local.