Com afronten el judici els presos i els seus familiars?

Ras i curt, la resposta és "amb ganes". Des d'una de les cel·les de Lledoners, un d'ells ens ho resumeix amb el següent símil. "És com quan en l'època d'estudiant et trobaves a les portes d'un examen decisiu. I te l'havies preparat a fons, a consciència, i ja no podies estudiar més perquè t'ho tenies après de dalt a baix". Ara, però, amb aquell neguit i aquella confiança elevats a l'enèsima potència.

La sensació és compartida, tant per presos com per familiars: "ha arribat l'hora d'explicar-se al món". Així ho ha verbalitzat aquest mateix matí Laura Masvidal, l'esposa de Joaquim Forn, durant l'acte conjunt de rebuig al judici per l'1-O,  a l'Ajuntament de Barcelona, impulsat pels partits independentistes i l'equip de l'alcaldessa Ada Colau.  

Familiars d'uns i altres coincideixen a assenyalar que afronten els pròxims quatre mesos com una oportunitat, sobretot tenint en compte que el judici serà retransmès en directe i que hi haurà observadors internacionals. "Una oportunitat per acusar l'estat de la vulneració de drets fonamentals, una oportunitat per demostrar que la causa contra ells no té ni cap ni peus i una oportunitat per demostrar que el projecte que defensen ha estat, és i serà pacífic" . 

Tornar-se a adaptar a les presons de Madrid 

Ara bé, al marge dels postulats més polítics, els familiars hauran de tornar a readaptar la seva quotidianitat a les noves circumstàncies. I això és tornar a tenir els seus a més de sis-cents quilòmetres. De moment, segons ens expliquen ells mateixos, saben segur que es traslladaran a Madrid durant l'arrencada del judici, a principis de febrer. Després, tocarà ja anar i venir, com havien fet tantes vegades abans, per veure'ls els caps de setmana i aprofitar el vis a vis mensual. Al judici hi seran també en dies clau, per exemple, quan toqui declarar a cadascun del seus presos. 

Forcadell i Bassa aniran a Alcalà Meco. Junqueras, Forn, Turull, Rull, Romeva, Sànchez i Cuixart a Soto del Real. Els Jordis i els seus familiars s'ho coneixen perquè van ser-hi. I per això ja han avisat als seus companys que el règim és més estricte que a Estremera.