El periple judicial de l'1-O continua. Demà es farà un dels judicis que acusen l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'estat espanyol.

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, compareixerà aquest dimecres al judici per la demanda presentada per l'Ajuntament per reclamar més de 13.000 euros pels danys causats l'1-O al pavelló on havia de votar Carles Puigdemont.

L'actuació de les forces de l'ordre poc abans de l'obertura de la instal·lació en el referèndum sobiranista va impedir que Puigdemont diposités allà la seva papereta en la consulta prohibida pel Tribunal Constitucional.

La intervenció va comportar, però, danys a l'edifici, com el de la reparació de la porta per on van accedir els agents després de trencar el vidre. Puigtió ha explicat a Efe que la Guàrdia Civil es va endur també "ordinadors que eren propietat dels veïns que col·laboraven amb l'organització d'aquella jornada i que no s'han retornat perquè es considera que són motiu de prova".

Segons l'escrit d'acusació, "l’actuació d’alguns membres de la Guàrdia Civil que es van personar l’1 d’octubre del 2017 al pavelló municipal es va escapar dels límits de la proporcionalitat", remarcant que es van provocar danys que es podrien haver evitat.

"Lluitarem fins al final, reclamaré els danys i si fos un judici just, guanyaríem, perquè tothom va veure que no hi havia proporcionalitat en el que va passar", ha afegit Puigtió.

Dolors Bassa i alcalde Sant Julià de Ramis Marc Puigtió voten segon aniversari 1 O ACN

L'alcalde compareixerà aquest dimecres al jutjat central contenciós número 10 de Madrid, on viatja acompanyat de l'aparellador municipal, que ha valorat els desperfectes, i de dos advocats. 

Els fets

El municipi de Sant Julià de Ramis i Medinyà (Gironès) havia d'acollir la votació del president de la Generalitat Carles Puigdemont l’1 d’octubre del 2017. Però va ser assaltat violentament per agents de la Guàrdia Civil per impedir-ho. Finalment, Puigdemont va fer un canvi de vehicle i, en una jugada de distracció als cossos i forces de l'estat espanyol, va votar a Cornellà de Terri.

Les càrregues es van poder veure en directe, i per sorpresa de tothom, per TV3.

 

Un any després, el Govern va voler commemorar l'1-O fent una reunió extraordinària del Consell Executiu l'1 d'octubre a l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis.